Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei în perioada lunilor iulie-septembrie s-au desfășurat mai multe activități filantropice în cadrul Eparhiei dintre care menționăm:

La Catedrala-Paraclis Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat:

1. „Dar din dar” – desfășurat in fiecare zi de sâmbătă, săptămânal, când un număr de 15-20 de credincioși cu situații materiale precare primesc cate un pachet cu alimente, de multe ori concretizat cu hrana calda, după slujba de parastase oficiată in Paraclisul Sfinților Români Transilvăneni, aflat la demisolul lăcașului de cult, prin purtarea de grijă a celor  3 preoți și prin dragostea milostivă a bunilor credincioși-enoriași ai Catedralei-Paraclis Episcopal.

2. „Dăruind, vei dobândi!” – Au fost ajutați lunar, cu bani din fondurile proprii ale celor trei parohii (Sfântu Gheorghe I, V, si VII), in medie 4-5 credincioși aflați in impas și excluziune socială, membrii ai comunității euharistice dar si din exteriorul orașului nostru, bani folosiți pentru: achitarea unor bilete de tratament in stațiuni de recuperare balneară, medicamente, hrană, îmbrăcăminte, transport, etc.

3. In plus fata de aceste programe desfășurate permanent, în anul școlar 2023-2024 s-a încheiat un parteneriat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Andrei al Covasnei si Harghitei, intre Parohia Sfântu Gheorghe I păstorită de către P.C. Părinte protopop Teodor Mocanu si Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, prin direcțiunea instituției școlare, parteneriat care prevede ca sa se găzduiască in spațiul Muzeului Spiritualității Românești de la demisolul Catedralei-Paraclis Episcopal, 1 clasă de elevi (clasa întâi), care sa își desfășoare aici activitatea instructiv-educativa, datorita faptului ca CNMV este într-un amplu proces de renovare si modernizare. Găzduirea se va face fărăsa se perceapă vreo chirie in afara de plata utilităților.

În data de 17 august a.c., cu binecuvântarea Preasfințitului nostru Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și la inițiativa P.C. Părinte Protopop de Sfântu Gheorghe, Teodor-Florian Mocanu, a avut loc prima activitate socială din cadrul proiectului intitulat „Dăruind sânge, vei dobândi viață veșnică!” inițiat anul acesta la nivelul Protopopiatului Ortodox Sfântu Gheorghe, ce a constat într-o campanie de donare de sânge la centrul de transfuzii din municipiul Sfântu Gheorghe. Au participat la aceasta campanie umanitară 8 preoți si 2 doamne preotese. Mulțumim Mântuitorului nostru Iisus Hristos care ne-a dat dovadă de jertfă supremă prin vărsarea Dumnezeiescului Său sânge pe Cinstita si de viață făcătoarea Cruce, căci ne-a dăruit sănătate ca din sănătatea noastră să putem și noi oferi celor aflați în suferință și care au nevoie de sânge ca materie care ne întreține viața. Intenționăm ca și pe viitor (odată la 3 luni), în zilele în care vom avea programate ședințele lunare protopopești, să organizăm astfel de campanii de donare de sânge la nivel de Protopopiat. Îndemnul de a dona se va difuza  prin intermediul preoților Protopopiatului Sfântu Gheorghe în parohiile pe care le păstoresc și pentru credincioșii noștri buni, cu conștiința că prin jertfa mică a unuia se poate chiar salva o viață.

Parohia Ortodoxă Română Sfântu Gheorghe II, împreună cu Asociația Tinerilor Ortodocși Sfântu Gheorghe, a oferit copiilor care au participat la tabăra ,,Să descoperim frumusețea meleagurile covăsnene ” de la Chiuruș,  din 10-12 iulie 2023, daruri de fructe și dulciuri, în valoare de 600 lei. De asemenea, a oferit daruri de scutece pentru persoanele imobilizate la pat, internate în Secția de Neurologie a Spitalului Județean ,,Kristoff Fogolyan” din Sfântu Gheorghe, în valoare de 560 lei.

Parohiile Toplița II și VI susțin în mod constant beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență Pentru Persoane Adulte Toplița cu alimente, fructe, compoturi iar pe data de 10 august și cu un blender.

Parohia Bixad prin Asociația Sfântul Mucenic Ioan Valahul a desfășurat proiectul “GHIOZDANUL BUCURIEI”, prin care un număr de 45 de elevi au fost susținuți cu ghiozdane, rechizite și cele necesare pentru școală.

Parohia Bilbor a desfășurat următoarele activități- în lunile august-septembrie, în localitate au avut loc trei incendii de pe urma unor trăsnete în zile și in locuri diferite, afectând trei gospodării (grajduri). Pentru a ajuta familiile aflate în dificultate s-au organizat colecte, de asemenea în colaborare cu primăria și cu grupul catehetic al parohiei s-au curățat locurile unde au avut loc incendiile. Suma colectată până acum este de 8500 lei, colecta fiind încă in desfășurare, totodată parohia sprijină și o colectă în materiale de construcții.

Parohia Gheorgheni a organizat un eveniment pentru persoanele vârstnice, la biserica parohială, oferind astfel un strop de bucurie acestora.

Sectorul Social Filantropic prin Asociația Social Educativă Andrei Șaguna a desfășurat la începutul anului școlar proiectul Prevenirea Abandonului Școlar prin care un număr de 700 de elevi din cele două județe ale Eparhiei noastre au fost sprijiniți cu ghiozdane, rechizite, cărți de gramatică și culegeri, îmbrăcăminte pentru copiii proveniți din familii defavorizate, iar lunar se oferă persoanelor nevoiașe pachete cu alimente de bază.

Pr Cristinoi Cristian

Consilier -Sectorul Social Filantropic