În perioada premergătoare slăvitului Praznic al Nașterii Domnului, Chiriarhul Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Andrei, alături de ostenitorii Centrului Eparhial din Municipiul Miercurea Ciuc au primit cetele colindătorilor din Eparhie și din întreg cuprinsul Mitropoliei Ardealului, care au venit să aducă vestea cea bunărăspândită prin colindul cel sfânt, specific satelor sau regiunii din care își au obârșia.

Îmbrăcând haina de sărbătoare a neamului românesc – portul popular, credincioși de toate vârstele au cântat cu însuflețire colinde tradiționale, menite a aduce slavă Pruncului dumnezeiesc.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, amintind de simțământul cel curat și duhovnicesc al neamului nostru precum și de caracterul simbolic al cetei de colindători: „Iubiții mei fii duhovnicești, păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor noastre strămoșești, precum și înveșmântarea în haina liturgică a neamului românesc reprezintă identitatea moșilor și strămoșilor noștri, a martirilor care s-au sădit sub glie pentru mărturisirea cea dreaptă a credinței și afirmarea valorilor care ne dau consistență ca neam. De aceea și tricolorul nostru este albastru, galben și roșu, simbolizând înaltul cerului, lumina spicului de grâu în strălucirea soarelui și roșul sângelui celor mutați jertfelnic sub glie. Colindul a reprezentat dintotdeauna modul în care omul curat cu sufletul s-a raportat la Pruncul născut în ieslea Bethleemului, aducându-i prinos de cinstire și laudă prin imne alese. Această cântare s-a făcut din vechime numai în cete, deoarece poporul a ascultat de cuvântul evangheliei care zice: Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2, 13-14). Pe această mulțime a îngerilor o simbolizăm și noi atunci când vestim nașterea Pomnului nostru”.

Toți colindătorii au primit din partea Ierarhului, calendare, iar cei mici, în contextul anului omagial 2020, al„pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, revista pentru copii a Patriarhiei Ortodoxe Române: „Chemarea Credinței”, precum și volume din Mica Biblie. Tuturor instituțiilor de învățământ din Eparhie le-a fost transmisă prin cei prezenți, deasemenea, binecuvântarea arhierească, însoțită de Cuvântul Pastoral la slăvitul Praznic al Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos.

Primirea cetelor de colindători va fi încununată în ajunul Praznicului Crăciunului de Concertul de Colinde, de la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.