Duminica a 22-a după Rusalii, 5 noiembrie 2023, biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Deva a fost târnosită. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu. La finalul slujbei Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură despre rânduiala târnosirii bisericii – mireasa lui Hristos și casa lui Dumnezeu – unde credincioșii vin să se sfințească prin primirea Sfintelor Taine.

În continuare a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala preoțească „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de preotul Daniel Balea. Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a rostit omilia pericopei evanghelice a acestei duminici, despre parabola bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, explicând că această pildă din Noul Testament ne arată concret că veșnicia este o realitate și ne pune în față relația noastră cu Dumnezeu și cu cei plecați din această lume.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a evocat purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu pentru a fi construite noi locașuri de închinare acolo unde acestea erau necesare, punând piatra de temelie și la această biserică în urmă cu 11 ani. De asemenea, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor și preoților împreună-slujitori, ctitorilor și binefăcătorilor noii biserici, precum și tuturor credincioșilor prezenți.

La propunerea Arhipăstorului hunedorean, pentru implicarea în construcția și finalizarea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu a oferit Ordinul ctitoricesc pentru clerici „Mitropolit Ioan Mețianu” Preotului paroh Ioan Jurca, distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” domnului Nicolae Florin Oancea, Primarul municipiului Deva, Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru laici domnului Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara, și Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei – Mitropolitul Transilvaniei” pentru laici domnului Vasile Rusan. La rândul său, la propunerea Preotului paroh, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a oferit acte de cinstire celor implicați în lucrările de zidire și înfrumusețare a noului locaș de închinare.

Sursă: Episcopia Devei si Hunedoarei