Duminică, 11 Octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Vîgani, județul Harghita.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Pământul în care cade sămânța sădită de Dumnezeu este sufletul omului astfel încât omul poartă răspunderea de a-și cultiva sufletul în felul în care să-l facă asemenea pământului bun, care primește cuvântul lui Dumnezeu și-l face să dea rod. Dumnezeu se aseamănă plugarului care a ieșit la câmp să-și semene sămânța. O parte a căzut în drum sau pe marginea drumului și oamenii au călcat-o în picioare, păsările au mâncat-o, nici nu a apucat să răsare pentru că a pierit. Altă parte a căzut pe pământ pietros, neavând rădăcină s-a uscat. Altă parte a căzut între spini și ei au înnăbușit-o. Altă parte a căzut în pământ bun și crescând a făcut roadă însutită. Această parabolă de la evanghelistul Luca capitul 8 versetele de la 5-15 este singura parabolă pe car a tâlcuit-o însuși Învățătorul Iisus Hristos. Prima categorie, sămânța lângă drum, sunt cei care aud cuvântul lui Dumnezeu și-l primesc, dar vin ispitele și vine diavolul și le răpește semințele. A doua categorie sunt cei cu inima împietrită, cei care nu fac roade, care au o indiferență religioasă. A treia categorie sunt cei care primesc cuvântul lui Dumnezeu dar se împovărează cu plăcerile și poftele lumii, cuvântul nu rodește. A patra categorie sunt acei credincioși care primesc cu bucurie, cu inimă curată și cu suflet bun, au minte luminată, iar cuvântul lui Dumnezeu dă roade întru ei și fac rod însutit. Omul care primește sămânța cuvântului lui Dumnezeu este o ființă rațională asemenea Creatorului. Omul este dator de a-și pregăti sufletul să primească cuvântul lui Dumnezeu. Omul este înzestrat cu libertate dar are obligația morală să asculte de Creator. În virtutea libertății sale omul își asumă și răspunderea dar și consecințele”.

După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a dăruit diplome de apreciere credincioșilor care cu râvnă și dragoste au ajutat sfântul locaș. Ierarhul a binecuvântat lucrările de edificare a capelei mortuare care a primit hramurile „Învierea lui Lazăr și Sfântul Apostol Filip”.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu