Duminică, 29 Ianuarie 2017, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din parohia Zagon protopopiatul Sfântu Gheorghe județul Covasna.

 

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Andrei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre dragostea de mamă față de fiica bolnavă, stăruința ei în rugăciune și credința în Mântuitorul Hristos a femeii cananeence. Grecii antici, cananeeilor, care se trăgeau din neamul lui Noe, le-au dat numele de fenicieni, ei se închinau idolilor Baal și Astarde. Femeia cananeeancă avea fata demonizată, stăruința ei și a Apostolilor în rugăciune a adus-o în fața Mântuitorului în genunchi zicându-I: „Doamne ajută-mă!”. Mântuitorul Iisus Hristos o trece în rândul câinilor, epitet dat cananeilor, femeia îi răspunde „Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărămiturile care cad de la masa stăpânilor lor”, își mărturisește credința ei în public. Impresionat de replică Mântuitorul Iisus Hristos îi împlinește rugăciunea și încheie dialogul:„ O femeie, mare este credința ta, fie ție după cum voiești!”, și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela. Femeia cananeeancă a iubit, a crezut, a nădăjduit și rugăciunea ei s-a împlinit. Sfântul Ioan Hrisostom ne îndeamnă:„Dați-mi o generație de mame bune și voi schimba fața lumii”.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credință, aproape de Sfânta Maică Biserică cu multă dragoste în familii și să-și păstreze credința moștenită de la moșii și strămoșii noștri, apărată cu prețul sângelui. Să-și păstreze graiul românesc și tradițiile culturale și populare ale locului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a binecuvântat și a sfințit troița amplasată în curtea bisericii, sculptată în lemn de stejar prin grija preotului paroh Nicolae Hagiu, a Consiliului Parohial, Membrilor Adunării Parohiale și a tuturor credincioșilor din comunitatea euharistică. Apoi a stropit Sfânta Cruce și credincioșii prezenți cu agheasmă, copii au primit iconițe din partea ierarhului.

 

Sectorul Media și Comunicații