Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre pericopa evanghelică de astăzi: „Sfânta Evanghelie de astăzi are cinci versete și este una din textele cele mai scurte care se citesc ca evanghelii în cadrul Sfintei Liturghii. Evanghelia prefigurează puterea crucii, întruparea Mântuitorului, mântuirea lumii prin venirea Fiului și despre judecată. Un fruntaș al iudeilor, pe numele Nicodim, care era fariseu, cărturar și învățător de lege, vine într-o noapte pe ascuns la Iisus Domnul. Acesta vine cu gând bun, nu cu viclenie și face o afirmație despre persoana Mântuitorului: „Rabbi, știm că de la Dumnezeu ai venit învățător, că nimeni nu poate face aceste minuni pe care le faci Tu dacă nu este Dumnezeu cu el (Luca 3, 3). Vorbește la plural – știm, dovadă că iudeii au văzut un Învățător de lege. Nu reușește să-l întrebe mai nimic pe Domnul pentru că îi descoperă adevărul. Ce-i descoperă? Răscumpărarea, întruparea, iubirea și trimiterea în lume a lui Iisus să salveze omenirea. Prima problemă pe care o abordează Iisus cu Nicodim este nașterea de sus. Deși Nicodim nu înțelege, învățătorul încearcă să îi explice. Îi vorbește despre botezul creștin și efectul acestuia asupra celui botezat. Iisus își prezintă identitatea. Pentru iudei, Moise avea cea mai mare autoritate: „Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie așa trebuie să se înalțe Fiul Omului (Ioan 3, 14). Mântuitorul i-a spus adevărul despre cruce și despre puterea oferită ei de cel ce a murit pe ea. Iisus îi descoperă lui Nicodim că el este Fiul lui Dumnezeu care va fi răstignit și cei care vor crede în El vor avea viață veșnică. Șarpele de aramă a lui Moise dădea viață pământească, iar Iisus înălțat pe cruce ne dă viață veșnică. Crucea cu Cel răstignit pe ea devine dătătoare de viață lumii. Trebuie precizat, ca să ai viață veșnică, nu este suficient să privești numai la Cruce și la Iisus cel răstignit pe ea, ci trebuie să crezi în puterea ei. Crucea este Altar de jertfă din clipa când Iisus a fost răstignit pe ea, puterea sfințitoare a primit-o de la sângele Mântuitorului Hristos care a curs pe ea și a sfințit-o. Crucea are putere sfințitoare și mântuitoare prin cel răstignit pe ea. Ea este putere cu care ne înarmăm, străjuiește drumurile, sfințește casele, ocrotește somnul de veci al celor dragi ai noștri plecați la Domnul, ea este scut și apărare.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit rugăciuni de binecuvântare copiilor și cadrelor didactice, pentru începutul noului an școlar.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu