Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit astăzi în Duminica Mironosițelor , Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, a tuns în monahism pe Rasofora Varvara Colniceanu, primind numele de călugărie Parascheva.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Femeile care l-au urmat pe Iisus au intrat în istoria Bisericii cu numele de mironosițe. De ce? Pentru că a treia zi după îngropare s-au dus la mormântul Domnului ca să ungă cu miruri Trupul lui Iisus. Să completeze ritualul de înmormântare nefinalizat din cauza grabei cu care L-au pus în mormânt presați fiind de sărbătoarea paștelui care urma să înceapă după câteva ore de la înmormântare. Femeile mironosițe au cumpărat vineri seara miruri, aloe, aromate și diferite alte uleiuri necesare ritualului de îmbălsămare. De aici denumire de „purtătoare de mir” conform troparului glasului IV. Evangheliștii dau și numele câtorva dintre ele: „Maria din Magdala, Ioana, Maria lui Iacob, Salomeea și Maria lui Cleopa” (Mc. 16, 1; Luca 24, 10). Femeile mironosițe au fost atașate și fidele față de Învățătorul lor. Nu numai până la moartea Sa ci și după moarte. Ele au făcut mai mult decât apostolii. Femeile au fost foarte atente îngrijindu-se de trupul mort și îngropat al Domnului Hristos, curajul lor l-a răsplătit Învățătorul în primele ceasuri de după Învierea Sa. Ele nu puteau accepta despărțirea de Învățătorul lor, au venit la mormânt să-L plângă, să-L caute printre cei morți și să ungă cu miruri trupul Lui. Evanghelistul Luca ne spune că îngerul le-a arătat direcția unde să-L caute: „De ce îl căutați pe Cel Viu între  cei morți? Nu este aici ci a înviat!” (Luca 24, 5-6). Căutarea lor a fost răsplătită de Domnul înviat, așa se explică faptul că ele sunt primele cărora li se arată, dar nu și apostolilor. Pe cale mergând spre apostoli le întâmpină chiar Iisus cel înviat care le zice: „Bucurați-vă!” (Matei 28, 9).”

„Astăzi când sărbătorim mamele creștine, bunicile, surorile și fiicele, vă îndemn fraților și surorilor să aveți în inimă familia, care este nucleul societății românești – mama, tata și copii. Taina căsătoriei dată de Dumnezeu Tatăl în Rai.”

Răspunsurile la strană au fost date de către corala Pocrov a Catedralei Episcopale și viețuitoarele mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu