Astăzi, de Praznicul Bunei Vestiri, Mănăstirea de la Sita Buzăului și-a sărbătorit hramul paraclisului. Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit, cu această ocazie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de către obștea sfintei mănăstiri.

După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți,despre Sărbătoarea de astăzi: ,,Despre sărbătoarea de astăzi ne vorbește foarte frumos Sfântul Evanghelist Luca. Trebuie să precizăm că această sărbătoare a Bunei Vestiri a început să fie prăznuită de către credincioși încă de la Sinodul III Ecumenic de la Efes din anul 431. De 1600 de ani, Biserica noastră, în data de 25 martie, prăznuiește vestea cea bună pe care Arhanghelul Gavriil a adus-o Fecioarei Maria că Dumnezeu va mântui lumea. Cele mai frumoase scrieri despre acest Praznic Împărătesc le avem consemnate de la Patriarhul Proclu al Constantinopolului și Episcopul Vasile al Seleuciei. Toate dogmele și legile bisericești s-au așezat de către oameni pentru oameni, pentru ca să cunoască Calea care duce spre Împărăția Cerurilor. Sfinții Părinți de la Sinodul Ecumenic de la Efes au stabilit o dată fixă pentru sărbătoarea Bunei Vestiri. Maica Domnului a fost aleasă cerului mireasă, a fost aleasă să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu pe pământ. Sfântul Ioan Gură de Aur ne vorbește despre sărbătoarea de astăzi spunând: „La salutul îngerului, Maica Preacurată a fost cuprinsă de uimire pe fondul nedumeririi, Arhanghelul Gavriil îi vestește întruparea Fiului lui Dumnezeu, de abia acum a înțeles că a fost aleasă să fie Mamă a Fiului lui Dumnezeu”. Maica Domnului a crezut în ceea ce Sfântul Arhanghel i-a spus, a acceptat și Dumnezeu a trimis pe pământ mântuitor, pe Fiul Său cel unul născut la plinirea vremii, ca pe păcătoși să-i ridice, să-i îndumnezeiască și să-i unească cu Dumnezeu Tatăl. Să ne unim cu Hristos de pe pământ ca să trăim în veșnicie cu El!”

Preacuviosul Părinte Protosinghel Ghenadie Trif, duhovnicul sfintei mănăstiri, a mulțumit Preasfinției Sale pentru Sfânta Liturghie arhierească și pentru frumosul cuvânt de învățătură, în care a explicat credincioșilor importanța acestui mare Praznic.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu