În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a liturghisit la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Ierarhul a spus: „Evanghelia Duminicii întâia din post cuprinde invitația „Vino și vezi!”. Evanghelistul Ioan relatează două chemări la urmarea lui Iisus. Una venită direct de la El, iar alta de la om. Răspunsurile la ambele chemări sunt pozitive. Într-una din zile, Sfântul Ioan Botezătorul stătea cu doi dintre ucenicii săi, Hristos Domnul trece pe lângă ei și văzându-L Sfântul Ioan Botezătorul exclamă: „Iată, Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1; 36). Cei doi ucenici s-au luat după Iisus, iar El întorcându-se și văzându-i i-a întrebat: „Ce căutați?”. Ei iau răspuns printr-o întrebare: „Rabbi unde locuiești?” (Ioan 1; 38), Iisus le răspunde: „Veniți și vedeți” (Ioan 1; 39). Mântuitorul Iisus Hristos nu locuia într-un loc anume, Sfântul Ioan Evanghelistul a înțeles că ei trebuie să-l vadă pretutindeni. Important de remarcat este faptul că apostolii au înțeles că El este Mesia. Sfântul Andrei găsindu-l pe fratele lui Petru, îl duce și pe el la Învățător. Văzându-l Iisus i-a zis: „Tu ești Simon, fiul lui Iona, tu te vei numi Chefa, ce se tâlcuiește – Petru” (Ioan 1; 42). A doua zi Mântuitorul părăsește ținutul Iordanului și pleacă în Galileea. La găsit pe Filip și i-a zis: „Urmează-mi” (Ioan 1; 43). Chemarea Mântuitorului înseamnă chemarea la apostolat. În drum spre Galileea, Filip l-a găsit pe Natanael și i-a zis: „L-am aflat pe Acela despre care au scris Moise în Lege și Profeții, pe Iisus fiul lui Iosif din Nazaret” (Ioan 1; 45). Și de data aceasta găsim verbul a găsi. Deci și Natanael era înscris în planul lui Dumnezeu cu privire la misiunea Fiului Său. Natanael se întreabă : „Din Nazaret poate fi ceva bun?” (Ioan 1; 46). Cert este că Filip îi răspunde la întrebare cu aceleași cuvinte rostite de Mântuitorul: „Vino și vezi”. Când l-a văzut Hristos Domnul pe Natanael îi spune: „Israelit în care nu este vicleșug” (Ioan 1; 47). Ce frumos este să fii caracterizat de Dumnezeu pozitiv! Natanael bun cunoscător al Scripturilor se întreabă: „De unde mă cunoști? Iisus îi răspunde: Mai înainte ca Filip să te fi chemat te-am văzut când erai sub smochin” (Ioan 1; 48). Studierea Legii se făcea conform unui obicei fariseic sub un smochin, nu știm dacă Hristos s-a referit la acest lucru, tradiția ne spune că în momentul uciderii pruncilor la Nașterea lui Hristos din porunca lui Irod, mama lui Natanael l-ar fi salvat, prunc fiind, ascunzându-l sub un smochin. Cert este că Mântuitorul vede prin Duhul locul omului pe pământ. Natanael face o mărturisire: „Rabbi, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Regele lui Israel” (Ioan 1; 49). Mărturisirea lui Natanael cuprinde trei caracterizări referitoare la persoana Învățătorului”.

  1. Rabbi – surprinzător pentru că Iisus nu provine dintr-o școală rabinică.
  2. Fiul lui Dumnezeu – la fel ca afirmația Sfântului Ioan Botezătorul (Ioan 1; 36)
  3. Împăratul lui Israel – încă odată se dovedește a fi bun cunoscător al Vechiului Testament.

„Mesajul Evangheliei de astăzi se referă la o misiune specială, aceea de a aduce și pe alții la Iisus, veniți și vedeți, este chemarea lui Dumnezeu care trebuie actualizată pentru a-i găsi lui Iisus câți mai mulți ucenici. Ne întrebăm: Câți ucenici am găsit pentru Iisus în viața noastră? Pe câți i-am adus la Sfânta Biserică?”

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei a fost citită de către Părintele Consilier Bisericesc, Eugen Teodor Bijec.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit pe Arhidiaconul Mărcuș Darius Marcian întru preot pe seama Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu