În ziua Praznicului Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc alături de preoții și diaconii slujitori ai Catedralei Episcopale.

În cuvântul de învățătură legat de Marele Praznic Preasfinția Sa a subliniat: „Diferența dintre botezul pocăinței al Sfântului Ioan Botezătorul și botezul creștin cu Duh Sfânt instituit de către Mântuitorul Hristos care iartă păcatele. Botezul lui Ioan nu ștergea trecutul, păcatul omului. Pentru că păcatul nu a fost dezlegat, nu se pogorăse Duhul Sfânt”.

După oficierea slujbei Aghiasmei Mari Preasfinția Sa a spus: „Aghiasma Mare se săvârșește de două ori pe an, în Ajunul Botezului Domnului și în ziua Botezului Domnului. Deosebirea dintre Aghiasma Mare și Aghiasma Mică este că Aghiasma Mare se face la sfârșitul Sfintei Liturghii, de două ori câte trei este invocat Duhul Sfânt, adică avem o dublă Epicleză întreită. Această apă sfințită se deosebește de Aghiasma Mică care se săvârșește ori de câte ori este nevoie în Sfânta Biserică și la casele credincioșilor. Mulțimea rugăciunilor și solemnitatea ei, dar mai ales această dublă invocare de 6 ori, iar la a treia introducerea Sfintei Cruci și busuiocul în apă rezultă nouă binecuvântări. Aghiasma Mare ne aduce următoarele foloase: se dăruiește credincioșilor spre curățire de păcatele sufletești și trupești, vindecare de boli, alungarea duhurilor diavolești și arvună a bucuriei vieții celei veșnice. Luăm această Aghiasmă pe nemâncate timp de 8 zile după Botezul Domnului, cu ea se sfințesc casele, grădinile, fântânile, gospodăriile și tot ceea ce avem și ne înconjoară în această lume. Ea se ia cu binecuvântarea duhovnicului atunci când credinciosul este încercat de o boală grea sau nu se poate împărtăși, iar atunci îi dăruiește această mângâiere de a lua Aghiasmă Mare și Anaforă. Aghiasma Mare se folosește la sfințirea lucrurilor care se folosesc în Sfântul Altar: Antimis, vase liturgice, veșminte, icoane, clopote și alte obiecte de cult”.

La sfârșit Preasfinția Sa le-a urat credincioșilor prezenți: „Dorim ca acest Praznic Împărătesc să fie o binecuvântare pentru poporul binecredincios și-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască sănătate, să ne ferească de boli și de necazuri și să îndepărteze această molimă care a cuprins lumea întreagă”.

Răspunsurile la strană au fost de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc.

 

 

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu