Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit în Biserica parohiei Călimănel din județul Harghita ocrotită de Sfinții Ierarhi Ardeleni Ilie Iorest și Sava Brancovici, înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța praznicului sărbătorit astăzi, menționând faptul că Intrarea Domnului în Ierusalim ne ilustrează nouă creștinilor, icoana smereniei Mântuitorului. Mulțimea care l-a aclamat la intrarea în Ierusalim, este aceeași mulțime care va striga peste câteva zile „Răstignește-l ! Răstignește-l!”. Poporul evreu a demonstrat o falsă atitudine, ei așteptau în persoana Mântuitorului un eliberator de sub stăpânirea romană, un împărat al lumii păcătoase.

Despre Sfinții ocrotitori ai parohiei Călimănel Preasfințitul a spus : „ Sfinții Ierarhi Ardeleni Ilie Iorest și Sava Brancovici au propovăduit Cuvântul Lui Dumnezeu la poporul din Ardeal și s-au făcut pildă de răbdare, sfințenie și smerenie. Ei au suferit batjocură și chinuri pentru Hristos Domnul, de aceea și noi cei de astăzi avem datoria de a mărturisi credința străbună și de a fi mucenici în apărarea Legii strămoșești. Ardealul nostru Sfânt a avut nevoitori și slujitori devotați, dovadă stau Sfintele Locașuri și Sfintele lor Moaște, de aceea vă îndemn nașteți copii sfinți să ajungă slujitori sfinți și mădulare vii ale Bisericii Străbune”.

După Sfânta Liturghie Preasfinția Sa a binecuvântat Altarul-Clopotnița de pe muntele ”Tarnița” din Călimănel, care a primit hramul „Schimbarea la Față și Sfinții Ierarhi Ardeleni Ilie Iorest, Sava Brancovici, Simion Ștefan și Sfântul Iosif din Maramureș”, ctitorit de Primăria Municipiului Toplița în frunte cu Domnul Primar Stelu Platon.

La slujba Vecerniei Preasfinția Sa a făcut o rugăciune de mulțumire și binecuvântare în Altarul de vară din parohia Călimănel ocrotit de Sfânta Preacuvioasa Maica Parascheva.

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu