Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit astăzi, 30 Iunie 2019, Sfânta Liturghie la Mănăstirea ocrotită de Sfinții Români din Mărcuș, județul Covasna.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „Sfinții ocupă un loc important în viața bisericii ca semn al lucrării Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod în data de 12 Iunie 1992 a hotărât să fie pomeniți toți Sfinții Români știuți și neștiuți în calendarul nostru străbun. Chemarea la apostolat a ucenicilor Mântuitorului Iisus Hristos a fost o lucrare sfântă, ca rod al ascultării, din pescari i-a făcut pescari de oameni. La Duminica Tuturor Sfinților ni s-a arătat că Dumnezeu Fiul s-a făcut om ca pe oameni să-i înfieze și să-i îndumnezeiască prin har. Chemarea apostolilor este planul de mântuire al lumii, împreună lucrare a lui Dumnezeu cu omul. Cheamă 12 pescari în numele celor 12 seminții ale lui Israel. Biserica se întemeiază pe învățătura Mântuitorului prin legătura vie a oamenilor cu El. Biserica este Instituția divino-umană, spital duhovnicesc care dă iertarea păcatelor prin Harul Preasfintei Treimi. Creștinismul românesc are rădăcini adânci în istoria mântuirii noastre, Sfântul Apostol Andrei, venind în Dacia Pontică a găsit oameni simpli care au înțeles Evanghelia mânturii și i-a zidit pe „temelia apostolilor și a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind Însuși Iisus Hristos”(Efeseni 2, 20). În fiecare Sfântă Liturghie suntem contemporani cu Sfinții lui Dumnezeu, în marele Sinaxar al lui Dumnezeu toți avem un loc vacant, tragedia este că unele locuri rămân vacante pentru totdeauna, că nu ne-am străduit să le ocupăm. Gândindu-ne la mulțimea sfinților din Împărăția lui Dumnezeu, zicem și noi cu imnograful:

„Bucurați-vă, odrasle ieșite din sfânt popor,

Bucurați-vă, icoane din casele românilor,

Bucurați-vă, toți care v-ați dus viața filocalică,

Bucurați-vă, raze aprinse din foc rusalic,

Bucurați-vă, sfinți români ai noștri la Hristos mijlocitori,

Bucurați-vă, străjerii de țară ocrotitori,

Bucurați-vă, eroi ce-ați apărat România,

Bucurați-vă, că prin sânge ați sfințit toată glia,

Bucurați-vă, sfinții unui neam evlavios,

Bucurați-vă, prieteni sfinți aleși ai lui Hristos.”

Răspunsurile la strană au fost date de către viețuitoarele Sfintei Mănăstiri, starețe și maici venite din cuprinsul Eparhiei. La chinonic au cântat pricesne grupul de fete „Sfânta Iustina” care funcționează în cadrul Sfintei Mănăstiri.