Joi, 29 iunie 2017, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de către Părintele arhidiacon Daniel Balea.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie care a vorbit despre momentele importante din viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți împreună în această zi pentru a ne aduce aminte cât de grea a fost propovăduirea Evangheliei la început și pentru că sunt pildă vrednică de urmat până în zilele noastre.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor pentru că au răspuns invitației de a sluji împreună în această zi de sărbătoare pentru municipiul Deva, și tuturor celor prezenți la hramul Catedralei Episcopale, iar apoi Preasfinția Sa a oferit „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru mireni” domnului Gheorghe Irimieș, ca răsplată pentru donația icoanei Maicii Domnului „Tricherousa” către eparhia hunedoreană.

Această icoană este o copie după cea a Maicii Domnului „Tricherousa” sau „a Sfântului Ioan Damaschin” – cum mai este denumită – care se păstrează în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Hilandar. Cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Deva, a fost așezată spre închinare în sfântul locaș.

Sfânta Liturghie Arhierească pricinuită de cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Deva reprezintă încununarea liturgică și duhovnicească a evenimentelor culturale și artistice desfășurate în cadrul celei de-a patra ediții a „Zilelor Credinței și Culturii la Deva”, manifestare organizată cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Articol preluat de pe site-ul Episcopiei Devei și Hunedoarei.