Zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru clerul și credincioșii Eparhiei Covasnei și Harghitei, ziua de 1 octombrie a fiecărui an a devenit un reper al spiritualității locale, întru-cât rugăciunile îndreptate spre Născătoarea de Dumnezeu, a cărui cinstit Acoperământ îl cinstim, reprezintă Praznicul ales și Hramul Catedralei Episcopale din localitatea Miercurea Ciuc.

Încă din zorii dimineții, îmbrăcați în haina frumoasă a neamului, credincioși din localitate, și nu numai, și-au întâmpinat Întâistătătorii duhovnicești, Ierarhi care au dat curs invitației Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Protia liturgică a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar soborul Arhiereilor a fost format din Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Acestora s-a adăugat în slujire un sobor sporit de preoți și diaconi, veniți pentru acest eveniment din toate colțurile eparhiei.

După citirea Sfintei și Dumnezeieștii Evanghelii, Preasfințitul Părinte Siluan, a arătat simbolurile tainice ale lucrurilor cu anevoie de înțeles din cadrul Pericopei care a fost rânduită de Sfânta noastră Biserică, pentru a se citi în această duminică.

De asemenea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a învățat clerul și poporul aflat de față despre importanța cinstirii Maicii lui Dumnezeu în Biserica Ortodoxă, ca una ce este grabnic mijlocitoare pentru cei care se roagă Fiului ei, argumentând că cinstirea locală arătată acesteia, nu este decât oglindă a credinței bimilenare a poporului român.

După rugăciunea anvonului Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la Sfânta Biserică.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit distinșilor oaspeți, Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, clerului, obștilor monahale, autorităților locale și centrale, precum și credincioșilor, care reprezintă icoana vie a unei Biserici dinamice, și pline de râvna credinței.

În acest cadru festiv a avut loc și finalitatea proiectului „Drumul către lumină”, Ediția a II-a, al Asociației Social-Educative „Andrei Șaguna”, desfășurat în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei, prin Departamentul pentru cateheză și activități cu tineretul, ce-și desfășoară activitatea cu binecuvântarea acesteia, și prin cofinanțare de la Consiliul Județean Harghita, proiect în cadrul căruia 20 de tineri au devenit Mici Pelerini, ai mănăstirilor din județul Covasna. Preasfințitul a acordat acestora o diplomă de participare, binecuvântându-i spre lucrarea faptelor credinței curate.

Domnului General de Brigadă (în rezervă) Giurcă Marius, fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil  Bădulescu din Miercurea Ciuc i-a fost acordată distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni”, din partea Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.

Răspunsurile la strană au fost date de corala Psalmodia Transylvanica, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.