Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală care și-a sărbătorit astăzi al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”. La acest eveniment au participat oficialități locale și centrale, comandanții unităților militarizate din județ și numeroși credincioși din Municipiul Miercurea Ciuc.

După Dumnezeiasca Liturghie Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură: „Prima atestare documentară a sărbătorii închinate Acoperământului Maicii Domnului datează din secolul al V-lea. Atunci când împărăteasa Pulheria, soția lui Marcian a cerut Patriarhului Iuvenalie al Ierusalimului în timpul celui de-al IV- lea Sinod Ecumenic de la Calcedon din anul 451 să îi trimită moaștele Maicii Domnului pentru a le așeza în Biserica Preasfintei din Vlaherne ctitoria sa. Patriarhul Iuvenalie i-a răspuns că în mormântul Maicii Domnului au fost găsite doar Brâul și Acoperământul său deoarece Ea s-a înălțat cu trupul la ceruri. Dorința împărătesei a fost îndeplinită prin aducerea în Capitala Imperiului Brâul și Acoperământul. Brâul a fost așezat în Biserica „Theotocos” de la Chalcoprateia – Piața de cupru, iar Acoperământul la Biserica „Panaghia” din Vlaherne. Prin mijlocirea Maicii Domnului ele au devenit protectoarele capitalei în timpul invaziilor avarilor, perșilor, arabilor și alți cotropitori. Prima minune consemnată Acoperământului Maicii Domnului este arătarea ei credincioșilor care se aflau la rugăciune în Biserica „Panaghia” din cartierul Vlaherne și se găsește relatată în viața Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos – 956 și al ucenicului său Epifanie. Minunea s-a petrecut în timpul împăratului Leon cel Înțelept. În noaptea de 1 octombrie a anului 911 în timpul privegherii de toată noaptea, pe la orele 4 dimineața, Sfântul Andrei și ucenicul său Epifanie au văzut-o pe Maica Domului intrând în Biserică fiind însoțită de Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul precum și alți Sfinți. Ajunsă în mijlocul Bisericii Ea a îngenunchiat și a început să se roage încât lacrimile îi scăldau fața. După ce s-a ridicat de la rugăciune a luat Acoperământul pe care l-a ridicat deasupra capului ei așa încât să-i acopere pe toți cei prezenți în Biserică. Această minune a Sfântului Acoperământ s-a dezvoltat încă din secolul al XII- lea în Biserica ortodoxă rusă, apoi s-a extins în aproape toate bisericile ortodoxe. Slujba acestei sărbători a fost alcătuită în secolul al XII- lea de către cneazul din Vladimir, Andrei Bogoliubov.

Răspunsurile la strana au fost date de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

Din anul 2015 Catedrala a primit al doilea hram „Acoperământul Maicii Domnului”.

Catedrala Episcopală cu hramul istoric ,,Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1929-1936 de către preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu