Schitul Dumbrăvioara din județul Mureș a ființat dintru început sub autoritatea și oblăduirea duhovnicească a Sfintei Mănăstiri Toplița, județul Harghita, din purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Patriarhul Miron Cristea, ctitorul vetrei monahale toplițene, biserica și părinții nevoitori ai acestui schit având drept ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

         Astăzi 21 mai 2018, în ziua prăznuirii lor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit slujba Hramului așezământului monastic înconjurat de mulțime mare de preoți, diaconi și credincioși, veniți din cele două județe.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat rolul mamei mărturisitoare în viața fiilor săi, făcând legătura dintre Sfânta Maică Biserica și credincioșii săi, respectiv, Sfânta Împărăteasă Elena și fiul acesteia, Împăratul Constantin. Ierarhul a arătat și modul în care rugăciunea părinților duhovnicești poate să-i încununeze pe copii ascultători, făcându-i pe fiecare dintre ei la rândul lor modele vrednice de a fi urmate. Așa și Mama Împărăteasă și-a povățuit fiul la dreaptă și cucernică stăpânire, dăruindu-i în chipul cel mai curat supranumele contemporanilor de „cel Mare”, iar din partea Bisericii de „cel întocmai cu Apostolii”.

La Sfârșitul Sfintei Liturghii au fost adresate mulțumiri tuturor celor prezenți, credincioși rugători ai Sfintelor Altare.