În Duminica a 30 -a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Lădăuți, județul Covasna.

Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor a spus:  „Tânărul din Evanghelia de astăzi avea de toate dar nu era un om fericit, avea o poziție în societate, era un fruntaș al iudeilor. Drama acestui tânăr începe cu o întrebare: „Ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică?”. Era preocupat de cele  de dincolo, adică de viața cea veșnică. Dialogul acestui tânăr cu Iisus începe cu un titlu total necunoscut la iudei: „Învățătorule bun!” Pentru iudei „bună” era doar legea: „Bună-mi este mie legea gurii Tale!” (Psalmul 118; 72). Mântuitorul nu i-a răspuns nimic, intuim de ce, după legea iudaică a numi pe cineva bun era suprema blasfemie și se pedepsea cu moartea. Acest apelativ de bun el l-a folosit ca un cuvânt de politețe pentru că a recunoscut că acest Învățător era bun cu cei necăjiți, îngăduitor cu cei păcătoși și milostivi cu cei săraci. Mântuitorul îi spune: „Dacă vrei să intri în viață păzește poruncile!”, face Domnul referire la relația om – om, nu la relația om – Dumnezeu. Cei care conviețuiesc bine cu oamenii pe pământ vor conviețui bine cu Dumnezeu în ceruri, pentru că fericirea și împlinirea pe pământ nu stă în cele materiale, de aceea îmbogățirea în Dumnezeu și căutarea ei în cuvântul lui Dumnezeu este împlinirea duhovnicească și rostul creștinului pe pământ. Astăzi trăim realitatea tristă a răsturnărilor valorilor, dar biserica ne îndeamnă să nu ne pierdem nădejdea și să căutăm sensul vieții noastre în Hristos Euharistic”.

A fost săvârșită slujba parastasului pentru preoții slujitori ai parohiei adormiți în Domnul, preotul Mihai Apafi și preotul Gheorghe Pop.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a instalat pe preotul Timaru Ovidiu Nicolae paroh în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Lădăuți, protopopiatul Buzăul Transilvan, județul Covasna.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu