Vechea vatră monahală de la Mănăstirea Doamnei din Moglăneștiul Topliței a primit vizitațiunea canonică a ierarhului locului. În această seară s-a încheiat slujba Canonului Mare al Sf. Andrei Criteanul.

În cuvântul de învățătură a arătat când postim?, și de ce postim? : „Postim pentru a ne pregăti să ne întâlnim cu Dumnezeu de aceea înainte de Sfânta cumenecătură în mod obligatoriu preotul și credinciosul se află în starea de post, starea de jertfă ca să ne întâlnim cu Hristos, cel ce se află în stare de dăruire de Sine. Postim pentru că cerem ceva de la Dumnezeu adică iertarea păcatelor. Postim în crugul anului bisericesc miercurea și vinerea în amintirea vinderii și răstignirii Mântuitorului. Postul nu este numai material, ci și spiritual. Schimbarea hranei antrenează schimbarea atitudinilor noastre. Sf.Ioan Gură de Aur a spus : „Când postești fă milostenie iar rugăciunea ta să fie ascultată de Domnul”. Rugăciunea are aripi către cer dacă este însoțită de post și de milostenie. Postim pentru că dorim să ne întâlnim cu Dumnezeu dăruitorul. Adam a fost pus în starea de a alege între Dumnezeu și dar, dar a ales darul. Sf.Maxim Mărturisitorul ne învață că păcatul lui Adam nu constă în faptul că a dorit să fie cu Dumnezeu, ci în faptul că a dorit să fie ca Dumnezeu dar fără Dumnezeu rupând comuniunea de iubire prin neascultare față de Dumnezeu.

În starea de păcat uită de Dumnezeu dăruitorul . Prin postul rânduit de Biserică noi dăm prioritate dăruitorului în viața noastră de aceea postul ne unește cu Dumnezeu. Este un medicament, un exercițiu de-a ne pocăi. Prin post ne înrânăm de cuvintele care pot jigni, care pot dărâma sau care pot umilii. În post trebuie să vedem chipul lui Dumnezeu în fiecare om, să răstignim egoismul din noi. Făcând acestea ne vindecăm de patimile egoismului, ne curățim pe noi înșine pentru a ne întâlni cu Iisus Hristos cel răstignit și înviat din morți.”

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu