Programul întâlnirii a fost intens și variat, special pregătit pentru tineri cuprinzând ateliere de dezbateri, conferință duhovnicească, program cultural de vizitare a muzeelor dar și un concert în aer liber. Dezbaterile au avut ca și țintă modul de organizare a tinerilor în biserică și implicarea acestora în activitățile bisericii. Concluziile la care au ajuns tinerii noștri este că rolul lor în biserică este unul foarte important.

Mărturiile tinerilor noștri sunt grăitoare: „Pentru mine această întâlnire a fost de neuitat. Am învățat lucruri noi despre lume și despre propria mea persoană. Am văzut că lumea asta are un viitor pentru că există încă multe persoane cu bune intenții. Tinerii pot aduce ceva bun în lume, iar Biserica este mereu acolo pentru a ne învăța ce este bine cu adevărat.” (Truța Bianca, Toplița, Parohia Călimănel)

„Eu am învățat că tinerii au puterea de a lupta pentru credință și pentru valori. Această întâlnire a tinerilor ortodocși mi-a arătat ce rol are religia în viața noastră. Mi-a plăcut enorm că am avut ocazia să trăiesc această experiență” (Raluca Scruba, Toplița, Parohia Călimănel).

A consemnat Pr. dr. Petru Cătinean, Responsabil Sector Protopopiatul Călimani

Protopopiatul Întorsura Buzăului la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2016

În perioada 1-4 septembrie 2016, am avut ocazia de a participa la București, împreună cu un grup de  tineri din protopopiatul Întorsura Buzăului, la o reuniune de o mare anvergură, și anume „ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTRODOCȘI DIN TOATĂ LUMEA”.

Tema centrală în jurul căreia au gravitat toate activitațiile propuse, a fost Iisus Hristos-Bucuria Vieții.

Activitațile propuse au fost diverse, de la alteliere pe diferite teme ( de exemplu familia creştină, rolul ONG-urilor), până la vizitarea de muzee, momente de liniște în parc, concerte, plimbări tematice, etc.

Ceea ce a făcut ca această comuniune să fie deplină, a fost întâlnirea tinerilor cu Hristos prin rugaciune în fiecare dimineață și seară la bisericile gazdă.

Biserica ortodoxă Româna prin organizatorii acestui eveniment, a fost atentă prin activitățile propuse, ca acestea să fie plăcute și adecvate acestui segment de vârsta, care au umplut timpul într-un mod agreat de tineri. Tinerii din diferite eparhii au socializat, creând anumite legături care sigur vor dura peste ani. De fapt scopul acestei întâlniri putem spune că este întâlnirea cu Hristos a tinerilor și schimbul de experiențe duhovnicești care pot aduce modificări în bine a trăirilor spirituale care vor zidi Biserica lui Hristos. Un moment deosebit a fost acela în care tinerii au participat la sfânta Liturghie oficiată  de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de mai mulţi ierarhi, români şi străini, la un loc special amenajat, din fața Catedralei Mântuirii Neamului, permițând tinerilor a vedea stadiul lucrărilor.Totul a fost pregătit foarte atent şi toţi  tinerii eparhiei  Covasnei şi Harghitei s-au întors mai bogaţi sufleteste  adăugandu-se  astfel încă o cărămidă  la creşterea lor în Hristos.

Câteva pareri ale tinerilor participanți despre aceasta reuniune: La aceasta Reuniune mi-a placut totul. M-am simtit foarte bine fiind inconjurata de oameni care sa imi semene mie, adica apropiati de Biserica si de Dumnezeu. – (Ioana Lihor- protopopiatul Întorsura Buzăului); Am fost foarte mulțumit de organizarea acestui eveniment, însă aș dori să vorbesc și despre nenumărații prietenii pe care m+i i-am făcut în aceste zile,voluntarii  care ne-au primit cu zâmbetul pe buze și s-au străduit să ne facă șederea cât mai plăcută, cu care de altfel voi păstra și legătura.(Ioachim Lihor- protopopiatul Întorsura Buzăului).

Mulțumim Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru toată dragostea și grija purtată pentru mlădițele tinere ale Bisericii.

Hristos este în mijlocul nostru şi ne iubeşte

A consemnat Pr.drd.Banciu Gheorghe-Marius, Responsabil Sector Protopopiat Întorsura Buzăului.

 

Întâlnirea tinerilor ortodocși  din toată lumea – o bucurie marcantă pentru delegația de tineri din Protopopiatul Sfântu Gheorghe

Perioada 1-4 septembrie 2016 a fost una de reală bucurie și totodată un prilej de cunoaștere reciprocă pentru cei 65 de adolescenți din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei, dar și pentru noi, cei 4 preoți și o doamnă preoteasă, ca însoțitori de grup, ce am participat la ITO 2016 desfășurat anul acesta la București. Din Protopopiatul Sfântu Gheorghe au participat un număr de 20 de tineri însoțiți de Pr. Mocanu Teodor-Florian, responsabil pentru activități cu tineretul, la nivel de Protopopiat.După cum mărturisesc acești tineri participanți, această întâlnire și-a lăsat amprenta în sufletele lor curate prin faptul că le-a dat prilejul să învețe ce înseamnă prietenia cu și sub ocrotirea lui Hristos Domnul, cel ce a zis „lăsați copii să vină la Mine, căci a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor”. Cred că scopul ITO 2016, acela de a face din tinerii participanți adevărați formatori la nivel de parohie de unde provin, s-a regăsit deplin și pentru acești tineri deosebiți și talentați în a-și împărtăși experiențe noi și de neuitat.

Pentru a ilustra mai bine experiența deosebită din cadrul Întâlnirii avem prezente câteva mărturii și impresii ale unora dintre copiii noștri, privitoare la ITO 2016: „Va mulțumesc mult pentru că mi-ați oferit șansa de a participa la această întâlnire. A fost pur și simplu superb! Sper să mai pot participa și anul viitor” (Ilie Maria-Magdalena, Târgu Secuiesc). „La această Întâlnire, mi-am făcut foarte mulți prieteni și am cunoscut oameni excepționali, de exemplu Domnul Ionuț (voluntar), sau pr. Marius, și pr. Teodor responsabil de grupul nostru…chiar nu m-am așteptat să fie atât de prietenoși și buni cu noi. În legătură cu acest proiect…cred că a fost unul foarte reușit. Toată lumea era energică, totul a fost foarte frumos…seara cu procesiunea luminilor, sau vizita la muzeul Antipa..a fost foarte frumos…am fost destul de organizați…așadar…o experiență de neuitat” (Hotea Maria-Letiția, Sfântu Gheorghe).  „Experiența ITO2016 a fost una de neuitat. Am vizitat locuri frumoase, am cunoscut oameni și mai frumoși și totodată am acumulat experiențe noi. Totul mi s-a părut ca o vacanță în care ne-am distrat, ne-am rugat, și am învățat ce înseamnă să fii lângă Hristos. Voluntarii au fost de mare ajutor și niște oameni deosebiți. Cadourile pe care le-am primit din partea ITO2016 au fost unele frumoase și de folos. Cel mai mult mi-a plăcut când eram mulți pe stradă cu steagurile în mână, și cântam melodii patriotice. Aș merge oricând la o astfel de întâlnire, dacă aș ști că este exact ca aceasta” (Ciobanu Gabriel-Adrian, Sfântu Gheorghe).

„E ceva unic să iei parte la un asemenea eveniment unde tinerii ortodocși din toată lumea se adună să îl slăvească pe Dumnezeu împreună. Mi-a plăcut faptul că am cunoscut fel și fel de tineri cu întâmplări uimitoare despre cum i-a ajutat Dumnezeu în viață. Am învățat multe lucruri duhovnicești în această excursie. Din Evanghelia de Duminică (pilda datornicului nemilostiv), am învățat că mereu trebuie să iert celor ce mi-au greșit, pentru că numai așa Dumnezeu mă va ierta. Părinții m-au învățat smerenia adevărată, căci atunci când te laudă oamenii, mereu trebuie să le amintești că Dumnezeu lucrează prin oameni, căci celor mândri le stă împotrivă și celor smeriți le dă har. Am învățat că tânărului niciodată nu trebuie să-i fie rușine că este creștin ortodox, ci să arate că numai prin Biserică și rugăciune omul poate ajunge la desăvârșire și mântuire. În concluzie, am învățat multe lucruri din această întâlnire a tinerilor ortodocși. Să dea Dumnezeu ca la anul să ne vedem și la Iași” (Voiculescu Alexandra, Sfântu Gheorghe).

A consemnat Pr.Mocanu Teodor Florian, Responsabil Sector Protopopiatul Sfântu Gheorghe

Protopopiatul Miercurea Ciuc la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2016

Un fapt deosebit a fost concretizat în prezența tinerilor și tinerelor din Protopopiatul nostru la un eveniment de o așa anvergură, deoarece aici am putut învăța Preoți și tineri ce înseamnă unitatea sub un singur stindard, anume acela al Ortodoxiei în și prin Hristos.

Necesitatea activităților de acest fel se găsește tot mai pregnantă în viața comunităților noastre, unde tinerii răpiți de ușurințele oferite de lumea modernă tind să aleagă căi mai comode de a ajunge la împlinirea dorințelor lor. Totuși în căutarea lor nu află mângâiere și parcă ceva lipsește…Tocmai acel „ceva al liniștirii” îl oferă Biserica și-l dăruiește tuturor celor care prin viața și purtarea lor poartă curăția tinereții.

Mulțumim Ierarhului nostru pentru că ne-a oferit această șansă de a participa sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la „praznicul tinereții”.

 

A consemnat Pr.Pavel Suciu, Responsabil Sector Protopopiatul Miercurea Ciuc