Astăzi, 1 Ianuarie 2021, când am trecut în noul an calendaristic, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc. În cadrul Sfintei Liturghii s-au săvârșit și rugăciunile de mulțumire a trecerii într-un an nou.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinția Sa a subliniat: „Astăzi avem întreită sărbătoare: Anul Nou, Tăierea împrejur și Sfântul Vasile cel Mare. Tăierea împrejur când Mântuitorul după rânduiala iudaică, la 8 zile primește numele Iisus: „Când s-au împlinit 8 zile, ca să-L taie împrejur, I-au pus numele Iisus cum a fost numit de înger mai înainte de a Se zămisli în pântece” (Luca 2; 21).

Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre marii ierarhi cărturari ai lumii care a trăit în secolul IV și a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei. Unul dintre cei mai mari asceți ai pedagogiei patristice. A fost un mare rugător și om de acțiune, el a întemeiat Vasiliada care este exemplu pentru noi cei ce încercăm să susținem astăzi Asistența Socială.

Anul nou simbolizează înnoirea noastră duhovnicească. De Anul nou oamenii își urează unii altora: La mulți ani! Un an nou fericit! Ani mulți și buni! Este firească și frumoasă urarea, dar și întrebarea, cine ne dăruiește ani mulți și buni cu sănătate și fericire? Răspunsul omului credincios este acesta: Dumnezeu cel veșnic și bun, izvorul vieții, al bucuriei și al fericirii. Dumnezeu este cel care a făcut lumea și veacurile încât El este Împăratul Veacurilor. Biserica este locul de întâlnire al timpului cu veșnicia, el este timpul mântuirii. Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere și speranță, dar cu mare responsabilitate fiecare clipă a vieții prezente, timp al pregătirii pentru a dobândi viața cea veșnică. Calendarul nostru ortodox este ecranul prin care privim duhovnicește timpul în care s-au născut atleții lui Hristos, oameni ai Împărăției Cerurilor”.

Răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost date de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu