Ca urmare a parteneriatelor rodnice încheiate între Instituțiile de Învățământ și Biserică, uni, 12 iunie 2017, un grup de tineri din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe au vizitat Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Prima Școală Românească, precum și Muzeul Spiritualității Românești, găzduit în demisolul Paraclisului Episcopal din localitatea omonimă.

Un număr de 30 de tineri din Miercurea Ciuc, în perioada 05 aprilie- 05 iulie a.c., desfășoară activități în cadrul proiectului ”Istorie pentru tine”, dezvoltat de Asociația Social Educativă „Andrei Șaguna” în parteneriat cu Departamentul pentru Activități cu tineretul și cateheza al Episcopiei Covasnei și Harghitei și cofinanțarea Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc.

Proiectul se derulează la locația Centrului Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, unde tinerii participă la cursuri de istorie antică și medievală, a diferitelor imperii și așezări, având ocazia să se familiarizeze cu povestea fiecărei expoziţii, să practice meşteşuguri vechi, în vederea deprinderii obiceiurilor și a tradițiilor înaintașilor care au trăit de-a lungul timpului pe Terra. Beneficiarii proiectului și-au putut alege singuri nivelul de informaţie pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecţiilor video şi  a dispozitivelor interactive de redare a informaţiilor folosite.

Tinerii sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ”Liviu  Rebreanu” din  Miercurea Ciuc însoțiți de profesorul de religie Bijec Loredana, coordonatorul de proiect pr. Laurențiu Panciu-Inspector eparhial tineret și cateheză, și pr. Cristian Cristinoi – consilier social, cărora li s-au alăturat un grup de 22 de tineri  ai Școlilor din localitatea Sfântu Gheorghe însoțiți de pr. Sebastian Pârvu – consilier cultural și preoții parohi Teodor Mocanu, Ioan Marin și Mircea-Macarie Coliban, de la Parohiile din oraș, coordonatori ai activităților cu tinerii din teritoriul arondat acestora.

La Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni s-a vizitat Expoziţia de arheologie – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii” unde au fost prezentate vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic,cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii.

Tot aici, tinerii au participat la ateliere de lucru în lut, organizați pe echipe,  creând cu sprijinul și bunăvoința personalului de la muzeu diferite medalioane și obiecte, folosindu-se de tehnicile utilizate și de străbunii lor.

S-a vizitat Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe atestată documentar în anul 1799, formată din patru încăperi: sala de clasă, vestibulul, biblioteca și locuința învățătorului, unde sunt expuse piese și documente reprezentative pentru istoricul învățământului confesional românesc ortodox din zonă.

La Muzeul Spiritualității Românești organizat în demisolul Bisericii – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, elevii au putut vedea obiecte liturgice vechi, icoane, cărți care au aparținut bisericilor românești din zonă, precum și un frumos epitaf.