La Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată astăzi, cu prilejul hramului acesteia, Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, de către un sobor de 8 ierarhi, în prezența a mii de credincioși.

Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Innochentios, Episcop de Burundi și Rwanda, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, și Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica este o sărbătoare introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, începând cu anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rememorând prezenţa în Oltenia pentru o săptămână ( 28 aprilie – 5 mai 2012) a sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Cu prilejul acestei sărbători a Mitropoliei Olteniei, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, a fost adusă de la Biserica Zlătari din București mâna dreaptă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian (2 octombrie), care pentru prima dată a părăsit biserica din Capitală, fiind pusă spre închinare, într-un baldachin, în fața Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea, în zilele de 29 și 30 aprilie. Delegația patriarhală care a adus moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian în Eparhia Râmnicului a fost alcătuită din: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, PC Pr. Dr. Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal, Directorul publicaţiilor „Lumina”, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” și parohul Bisericii Zlătari din București, și PC Pr. Florin-Ovidiu Constantin, preot slujitor al acestei biserici.

În cuvântul de învățătură pus la inima clerului și credincioșilor prezenți la această sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu a arătat că „suntem încă în lumina Praznicului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sărbătoare care a cuprins întreaga lume și pe care o păstrează întotdeauna în această lumină până la sfârșitul veacurilor.

Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos cuprinde toată făptura și o pune în evidență pe aceasta. Reface din nou structura pe care Dumnezeu a zidit-o la întemeierea lumii, reactivează energiile care se diminuaseră prin căderea omului, reface starea de sfințenie și amplifică această dorință a fiecărei persoane de a intra în Împărăția Cerurilor și de a rămâne veșnic în iubirea tatălui Ceresc.

Învierea dovedește că Mântuitorul Iisus Hristos a biruit moartea și a ieșit deasupra puterilor întunericului care, prin greșeala lui Adam stăpâneau lumea și o conduceau spre un destin nefericit. Lumea, care era făcută de Dumnezeu spre o existență fericită, prin păcat, dobândise o existență tragică, un lucru care nu i se mai potrivea deloc cu ceea ce Dumnezeu sădise în firea omului. Omul trebuia să meargă în urcușul său duhovnicesc, să urce din treaptă în treaptă și să acumuleze permanent starea de lumină. Lumina dumnezeiască trebuia să pătrundă în interiorul său și să rămână înlăuntru pentru ca să înnobileze, să-i transfigureze și să-i îndumnezeiască părțile lăuntrice ale existenței sale. Să dea mai departe o unitatea concretă a acestei alcătuiri dintre trup și suflet, ca trupul să nu se mai războiască împotriva sufletului, iar sufletul să aibă stăpânire completă asupra biologicului.

Mântuitorul Iisus Hristos face ca prin Învierea Sa, să realizeze această legătură strânsă între trup și suflet. Prin Înviere, El a pătruns firea umană de această energie dumnezeiască și de aici ne împărtășește și nouă lucrarea harului, în așa fel încât centrul înduhovnicirii noastre, spiritualizării noastre, să pornească de la Înviere. (…) Suntem chemați să ne însușim roadele Învierii, să ne nevoim și să dobândim cununa cea neveștejită a Împărăției Cerurilor.

 Astăzi trăim bucuria împlinirii a cinci ani de zile de când am inițiat sărbătoarea Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic, ctitorul acestei catedrale, Episcopul Râmnicului Noului Severin, Păstorul Olteniei, care, după după 160 de ani, ieșea din chinovia sa, Mănăstirea Cernica, și cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, am făcut acest pelerinaj întru bucurie mare atât pentru clerici, cât și pentru credincioși, pentru călugări și călugărițe. Ne amintim întotdeauna de acest moment în Duminica Mironosițelor și cu dragoste venim aici pentru a vă arăta iubirea noastră, dragostea și aprecierea noastră, a ierarhilor, a clericilor, maicilor, fraților și surorilor.

Astfel, noi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste bucurii sfinte ale Învierii și îl rugăm pe Sfântul Ierarh Calinic, pe sfintele femei mironosițe și pe Sfântul Ciprian, să primească rugăciunile noastre, să ne binecuvinteze, să ne dăruiască pace, bucurie și multă împlinire sufletească”, a precizat Părintele Mitropolit.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Mitropolitului Olteniei pentru slujirea la sărbătoarea catedralei și pentru binecuvântarea adusă Arhiepiscopiei Râmnicului subliniind că „Dumnezeu și Sfântul Ierarh Calinic v-au dăruit această inspirație dumnezeiască ca să inițiați revenirea Sfântului Calinic aici, în Oltenia.

Se împlinesc cinci ani de când moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au venit și au fost așezate aici, la Catedrala din Râmnic spre închinare, spre binecuvântare și spre sfințirea tuturor celor care au venit să ceară ajutorul și mijlocirea sa și, cu acest prilej, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, Catedrala Arhiepiscopală a primit o părticică din moaștele sfântului.

Există pentru fiecare dintre noi momente de mare bucurie și aceste este unul dintre ele, pentru că în fiecare an și în această zi, iată, comemorăm acest eveniment.

Ne-am gândit ca la împlinirea cinci ani de la venirea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic în Oltenia, să solicităm preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca, din nou tot din Arhiepiscopia Bucureștilor, să dea binecuvântare ca să vină și să fie așezate spre închinare moaștele Sfântului Mucenic Ciprian, mâna sa dreaptă, care se află în București la Biserica Zlătari, o biserică care a avut privilegiul de a-l avea pe Sfântul Ierarh Calinic prezent în ea, fiind dovedit cele două biserici, Catedrala din Râmnic și Biserica Zlătari, au catapetesmele identice, posibil chiar Sfântul Calinic să o fi dăruit pe cea de la Zlătari”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și ierarhilor prezenți pentru bucuria oferită clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Râmnicului prin slujirea la sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Articol preluat de pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului.