Duminică, 8 ianuarie 2017, porțile Sfintei Mănăstiri ocrotite de Sfântul Prooroc Ilie din localitatea Toplița s-au deschis spre a-și primi Ierarhul, pe Preasfințitul Părintele nostru Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care într-un sobor sporit de preoți și diaconi a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, de față fiind mare mulțime de popor dornic de a asculta cuvântul lui Dumnezeu, precum și cuvântul de învățătură:

„Pocăința este, iubiții mei fii duhovnicești, a doua naștere, iar încredințarea aceasta ne-o oferă convorbirea Mântuitorului cu Nicodim, din Sfânta Scriptură, răspunsul fiind acela al evenimentelor de la praznicul Rusaliilor, adică botezul cu foc și Duh Sfânt. Cine se naște prin baia lacrimilor și prin Sfintele Taine în care lucrează Duhul lui Dumnezeu, are a se bucura și aici pe pământ, dar și-n viața cea veșnică.”

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită Rânduiala Parastasului (prilejuită de pomenirea Sf. Ier. Eminian, Episcopul Cizicului) în amintirea vrednicilor de pomenire Ierarhi Emilian Birdaș și Emilian Antal, precum și a viețuitorilor adormiți întru Domnul.

A urmat distingerea cu Ordinul Crucea Eparhială pentru mireni, Sf.Prooroc Ilie Tesviteanul, a unei mame eroine,  a credincioasei Pop Victoria, care a purtat în pântece și în brațe, învățând spre tot lucrul cel bineplăcut lui Dumnezeu, 12 copii, precum și felicitarea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Emilian Telcean, Starețul Sfintei Mănăstiri, care astăzi și-a serbat ocrotitorul ceresc.

 

Secretariatul Eparhial,

Sectorul Media și Comunicații