Duminică, 05 Februarie 2017, Preasfințitul Părinte Andrei a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Bilbor cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Mucenic Efrem cel Nou”, protopopiatul Călimani județul Harghita.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Cele zece săptămâni care ne despart de Praznicul Sfintei Învieri sunt trepte ale virtuților care ne cheamă să ne ridicăm sufletul spre culmile urcușului duhovnicesc pentru a ne umple de bucuria și de lumina întâlnirii cu Hristos cel răstignit și Înviat. În pericopa Evanghelică avem două personaje cu un contrast izbitor, poziția socială cât și rugăciunea făcută, un vameș și un fariseu. Știm că fariseii făceau parte dintr-un partid politic religios cu mare credibilitate în poporul iudaic, lipsiți de sinceritate, ipocriți și prefăcuți care își urmăreau satisfacerea intereselor personale, cinstea și lauda conaționalilor în opoziție cu saducheii. Fariseul mergând în templu, mândru, a început să-și etaleze virtuțile, s-a autorecomandat lui Dumnezeu iar mândria îi definea personalitatea. Vameșul diametral opus în atitudine și în rugăciune, cerea smerită îndurare de la Dumnezeu.

Vameșul s-a înălțat prin smerenie iar fariseul s-a osândit prin mândrie. Rugăciunea trebuie făcută cu credință, nădejde, smerenie și lacrimi. Poetul Vasile Militaru ne îndeamnă:

„În genunchi, strigând la ceruri

Nu e strigăt în pustiu,

Rugăciunea e ca ploaia,

Îți dă roadă mai târziu”

E nevoie de multă rugăciune în lumea de astăzi, atât de decăzută sub raport moral în lumea parveniților, a corupților și a profitorilor care ne sfidează prin aroganța lor. Noi cei care ne mărturisim creștini și fii buni ai bisericii să ascultăm de Sfânta Maică Biserică care ne cheamă la rugăciune pentru a ne întâlni cu Dumnezeu și să ne curățim de iubirea egoistă a omului mândru.”

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, diaconul Mihai Șraier a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ozun, protopopiatul Sfântu Gheorghe județul Covasna. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți conduși de Pr.Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie din Cluj Napoca.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a oficiat parastasul pentru preoteasa Ileana Apostol care în urmă cu un an de zile s-a mutat la cele veșnice.

 

Sectorul Media și Comunicații