În prima săptămână din Postul Mare, care mai este numită și Săptămâna Mare, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia a citit Canonul cel Mare al Sfântul Andrei Criteanul. În data de Luni, 19 Februarie, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, Marți, 20 Februarie, la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului, Miercuri, 21 Februarie, la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare și Joi, 22 Februarie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru Mureșului.

Preasfinția Sa subliniază faptul că în această perioadă de 7 săptămâni de post ne pregătim pentru a ne unii cu Hristos Euharistic, pentru a ne întâlni cu înaintașii noștri care s-au mutat în veșnicie pentru că la fiecare Sfântă Liturghie se scoate câte o părticică pentru cei vii și pentru cei morți. Plânsul este elementul de legătură care susține rugăciunea, lacrimile pocăinței și întristarea cea după Dumnezeu. Postul nu este în stare de tristețe, ci în stare de bucurie duhovnicească.

Sfântul Andrei Criteanul este cel care a compus acest Canon de pocăință, având 250 de stihuri, așezat în 9 cântări bogate, iar între stihuri se cântă „Miluiește-mă Dumnezeule miluiește-mă! Canonul de pocăință scoate în evidență păcatul întregii firi căzute în păcat și ne oferă posibilitatea să ne rugăm la apusul soarelui și să privim înlăuntrul sufletului nostru, meditând la modul în care ne-am petrecut viața până în acest moment și ce ar mai fi de făcut ca să ne îndreptăm.

Părintele Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria spune: „Creștinii adună în traista sufletului faptele bune pentru că în această perioadă sunt mai aproape de Dumnezeu, în această lume credinciosul este pelerin pentru că se îndreaptă către Patria cea Cerească”.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși ca aceasta perioadă a Postului Mare să o petreacă cu bucurie duhovnicească, cu rugăciune și citirea cărților sfinte, dar și a Sfintei Scripturi.