Parohia „Sfinții 40 de Mucenici”, Ciumernic Protopopiatul Întorsura Buzăului județul Covasna a fost pictată de către Iosif Vasu în anul 1956. Iconostasul este pictat de Gheorghe Dobrescu fiind o donație a Arhiepiscopiei Sibiului.

Din anul 1994 până în prezent îl are ca păstor pe părintele Remus Lupu care în urma reparțiilor care le-a efectuat la Biserica „Sfinții 40 de Mucenici”, Preasfințitul Ioan i-a acordat distincția de iconom. Reparațiile au avut loc în perioada anilor 1994 și 2009 în care au avut loc mai multe reparații și înbunătățiri precum reparația acoperișului, fațadei și tâmplăriei. A fost achiziționată o centrală termică iar în jurul Bisericii a fost aranjat un gard împrejmuitor.

În Duminica „Vindecării slăbănogului din Capernaum” Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie în parohia „Sfinții 40 de Mucenici” fiind înconjurat de un sobor de șase preoți și doi diaconi. Bunii credincioși din Parohie au fost prezenți la Sfânta Liturghie într-un număr semnificativ.

Preasfințitul Părinte Andrei în cuvântul de învățătură a relevat : „Sfântul Grigorie Palama este pomenit în Sfânta Ortodoxie ca fiu al Dumnezeieștii și neînseratei lumini, teolog al luminii neapuse, necreate și veșnice. Duminica de astăzi este Duminica luminii duhovnicești care nu se vede cu ochiul trupesc dar care se vede cu ochiul duhovnicesc, prin relația noastră cu Sfânta Treime. Evanghelistul Marcu în capitolul 2, 1-12 ne arată cum doctorul doctorilor, Mântuitorul Iisus Hristos vindecă un paralizat, un slăbănog prin rugăciunea celor care l-au adus în fața Dumnezeirii Sale, „ Fiule, iertate sunt păcatele tale”(Mc.2, 5). Mântuitorul vindecă sufletul omului paralizat, după care îi spune: „Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta” (Mc.2, 11). Evanghelia aceasta ne arată legătura dintre păcat și boală, Mântuitorul este Duhovnicul Desăvârșit care nu divulgă păcatele ascunse ale celui care vine la El pentru vindecare. Iisus vindecă dar nu judecă, vindecă și tace pentru că păcătosul a fost iertat și reînfiat. Păcatele trebuie curățate prin iertare, pocăință și spovedanie. De aceea în această periodă a Postului Mare să căutăm sănătatea sufletului prin Taina Sfintei Mărturisiri și sănătatea trupului prin Taina Sfântului Maslu.”

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu