În Duminica a 16-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Covasnei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură în care a spus credincioșilor: „Pilda talanților este consemnată de Sfinții Evangheliști Matei și Luca. Această pildă atrage atenția asupra momentului Parusiei. Sfântul Evanghelist Matei scoate în evidență dimensiunea hristologică a parabolei: „Intră întru bucuria Domnului tău” (Matei 25; 21). Dar și porunca de-a arunca pe sluga leneșă în „întunericul cel mai din afară” (Matei 25; 30). În ambele expresii cel care vorbește este Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul lumii. Cei doi slujitori care au adus câștig sunt răsplătiți cu responsabilități mari, iar al treilea care și-a adus diverse scuze a fost aruncat în întuneric pentru că el nu și-a luat nici cea mai elementară măsură de siguranță, a fost un om neglijent. Această parabolă îi viza în primul rând pe cărturari deoarece lor li s-a încredințat mult, ei vor trebui să dea răspuns de felul în care au folosit ceea ce le-a fost încredințat. Vor fi răsplătiți dacă și-au înmulțit talanții potrivit voii lui Dumnezeu. Așa se întâmplă și cu slujitorii Sfintelor Altare care au misiune învățătorească. Vor fi răsplătiți s-au osândiți, depinde de fiecare cât și-au făcut de eficientă lucrarea cuvântului dumnezeiesc propovăduit. Această pildă vrea să trezească dorul după Dumnezeu și importanța momentului sfârșitului acestei vieți pământești.”

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de elevi de la Seminarul de Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău.

În după-amiaza zilei, la orele 15, Ierarhul împreună cu soborul de preoți și diaconi a săvârșit slujba de Te-Deum a sărbătorii Zilei Naționale în prezența autorităților locale și ai unei mari mulțimi de români care au îmbrăcat costumele populare românești.

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală

Ceremonia defilării trupelor și tehnicii militare

 

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei