În Duminica închinată Pogorârii Duhului Sfânt, 4 iunie 2017, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie unită cu Vecernia numită „a plecării genunchilor” în Catedrala Episcopală din Municipiul Miercurea Ciuc, prilej cu care a acordat distincția „Crucea Eparhială pentru clerici”, Preacuviosului Părinte Arhimandrit Merlușcă Emilian,viețuitor în Sfântul Munte Athos.

La sfârșitul Vecerniei Preasfinția Sa a binecuvântat ramurile de tei aduse, stropindu-le cu apă sfințită. Acestea urmează a fi duse de credincioși în casele lor și cinstite spre amintirea limbilor de foc ce s-au pogorât peste ucenici la Cinzecime.

Înconjurat de un mare număr de credincioși veniți pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa Evanghelică a zilei: „Iubiții mei fii și fiice duhovnicești, ne-a învrednicit pe noi astăzi, Bunul și Milostivul Dumnezeu de a fi împreună la acest mărit Praznic al Bisericii noastre. Praznicul acesta ni se deschide nouă, dincolo de legiuirile normative ale canoanelor Bisericii primare, și dincolo de orice raportare lumească, prin ridicarea gândirii la cele înalte, la cunoaștere desăvârșită a lui Dumnezeu, ca Unul ce a făcut din pescari apostoli. Pogorârea Mângâietorului Duh devine împlinirea a făgăduințelor Fiului și milostivire a Tatălui, iar prin limbile de foc, înrourează liniștirea sufletelor și minților noastre, care prezenți fiind la acest Praznic începem a auzi prin deschiderea ușilor inimilor graiuri noi, graiuri și cântări cuvioase, cărora urmându-le să ne mântuim. Priviți la Icoana Praznicului și vedeți cum Maica Domnului fiind împreună cu ucenicii se luminează stând la rugăciune în mijlocul acestora. Și noi, astfel să primim pe tronul minții noastre pe ceea ce este Maica Luminii, pentru ca lumina Pogorârii Duhului lui Dumnezeu să devină și pentru noi izbăvitoare de păcate și înnoitoare. Limbile de foc sunt energiile necreate iar sulurile care sunt in mâinile Apostolilor sunt misiunea Bisericii. Numai în Duhul Sfânt omul poate fi numit teofor, hristofor sau pnevmatofor. De Duhul Sfânt Apostolii biruie lumea, fac minuni, rabdă persecuțiile și primesc cununa muceniciei. Duhul Sfânt îi sfințește pe preoți ca iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu, păstrează unitatea și sobornicitatea apostolică în Biserică. Mărturisirea lui Hristos în Duhul Sfintei Bisericii va fi recompensată cu viața veșnică în Împărăția Sa.”