Joi, 29 iunie 2023, în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de vară.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ierarh Nicolae” a lăcașului de cult, dirijată de Preotul Daniel Balea. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Episcopul Gurie Georgiu și pentru ctitorii și slujitorii Catedralei, trecuți la cele veșnice.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a rostit cuvântul de învățătură, vorbind despre activitatea deosebită pe care Sfinții Apostoli Petru și Pavel au împlinit-o pentru propovăduirea și apărarea credinței celei adevărate, deși inițial, primul s-a lepădat, dar s-a căit și a plâns cu amar, fiind reprimit de Mântuitorul Iisus Hristos în ceata Sfinților Apostoli, iar Sfântul Pavel, din prigonitor al creștinilor a devenit „Apostol al neamurilor”, predicând Cuvântul lui Dumnezeu până la marginile lumii.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a adresat cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți la hramul Catedralei devene, soborului slujitor, reprezentanților autorităților și instituțiilor publice și tuturor credincioșilor. La propunerea Arhipăstorului hunedorean, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei – Mitropolitul Transilvaniei” domnului Nicolae Florin Oancea, Primarul municipiului Deva, și domnului Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara, în semn de recunoștință pentru sprijinul arătat față de proiectele Episcopiei Devei și Hunedoarei.

© Episcopia Devei și Hunedoarei