În contextul Taberei de vară „La poalele Călimanilor, Ediția a II-a”, desfășurate în Parohia ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitatea Bilbor, Protopopiatul Călimani, în parteneriat și cofinanțate cu mai multe instituții locale și centrale, duminică, 19 august 2018, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul unui sobor lărgit de Preoți și diaconi.

Tabăra a antrenat peste 230 de tineri, care alături de animatorii lor au învățat să devină oameni mai buni, apropiindu-se mai mult de Dumnezeu prin intermediul variatelor activități în care au fost implicați.

Locul central în cadrul Taberei de tineret l-a ocupat Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia răspunsurile liturgice au fost acordate de participanți sub purtarea de grijă a moderatorilor activităților.

În  cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre importanța trăirii unei tinereți curate și a asumării principiilor morale de viață care definesc ortodoxia: „Evanghelistul Matei prezintă acea scenă a tânărului bogat, a cărui nume nu ni se face cunoscut, care vine în fața Mântuitorului Hristos și-și pune o întrebare esențială: Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața  cea veșnică? (Matei 19,16) Consemnat de trei evangheliști sinoptici: Matei, Marcu și Luca, evenimentul tinde să ne arate importanța vieții curate. Deși nu-i știm viața tânărului, îi știm tinerețea lui. Tinerețea la evrei cunoaștem din scrierile sfinte că începea la vârsta de 12 ani, deci, cu siguranță acest tânăr era un absolvent al școlii rabinice. Acesta, ne relatează Evanghelia, avea o preocupare deosebită. Cu siguranță, acest tânăr auzind de multe ori cuvintele despre viața cea veșnică, a dorit să afle mai multe despre aceasta, dar și să o dobândească, fapt pentru care se prezintă în fața Mântuitorului, cerându-i îndrumarea duhovnicească. Întrebarea i-a plăcut lui Dumnezeu, pentru că aflăm că l-a privit cu drag. Privirea părintească a Mântuitorului ne arăta nouă care este preocuparea de căpătâi care trebuie să ne însoțească viața pe pământ: căutarea vieții celei veșnice. Iată că, la 12 ani, tânărul își pune o problemă înaltă, smerită și își alipește sufletul de gândirea cea dumnezeiască. Poruncile date de Moise sunt cele împlinite de tânăr, însă Mântuitorul îi cere acestuia și împlinirea primei porunci: Să-l iubești pe Domnul Dumnezeu tău din toată inima ta și din tot cugetul tău, adică să fi capabil să renunți la tine și la toate ale lumii pentru dragostea lui Dumnezeu. Întrebarea, care dintre porunci?, spune Sfântul Ioan Gură de Aur că era o întrebare motivată de faptul că iubirea lui Dumnezeu era socotită prima, iar tânărul nu se putea defini cu aceasta, cu toate că el toate a păzit din tinerețile lui, pentru că-i lipsea una: lepădarea de egoism dată de lipsa de identitate a tânărului, care nu știa cine este. Știa legea, o împlinea de suprafață, dar nu simțea cu sufletul cuvântul dumnezeiesc. Prețuia mai mult darul decât Dăruitorul. Fuga după avere aduce tristețe și înrobire. Să cercetăm viețile Sfinților și scrierile patericale, din care ne vom adăpa sufletul din izvorul nesecat al milostivirii oamenilor desăvârșiți, și chiar și a bogaților, care prin privirea lor dreaptă asupra averilor, și-au cumpărat prin dăruire cerul.”

Fiecare tânăr, și tânără urmează să primească o diplomă de participare în cadrul evenimentului final din data de 20 august, precum și o iconiță, pentru a-și aminti despre implicarea în cadrul acestui proiect catehetic-pastoral al Parohiei din care fac parte.