Astăzi, 6 Ianuarie, de Praznicul Botezului Domnului – Boboteaza, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Miercurea Ciuc, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, slujitori la acest sfânt lăcaș.

Colindul de Bobotează „Aghiosul, Aghios”, cântare specifică acestei zile de praznic, a fost cântat astăzi, la chinonic, de către preoții și diaconii slujitori.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Praznicul de astăzi: „În primele secole creștine, sărbătoarea de astăzi se numea Arătarea Domnului, Teofanie sau Epifanie. Această sărbătoare este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Unul dintre cei mai mari scriitori bisericești, Clement Alexandrinul, vorbea despre această sărbătoare, încă din secolul al doilea după Hristos. Din secolele al patrulea, respectiv secolul cinci, avem cele mai frumoase scrieri patristice, după temeiurile Sfintei Scripturi despre Epifanie. Botezul Domnului a avut loc în Valea Iordanului, iar când Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Hristos și „îndată cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel și venind peste El. Și iată glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit în care am binevoit” (Matei 3; 16 -17). Botezul Domnului nu a fost altceva decât cadrul cosmic în care s-a arătat lumii Sfânta Treime, glasul Tatălui din ceruri, Fiul în apă și Sfântul Duh în chip de porumbel. Sărbătoarea Botezului Domnului este temelia botezului creștin în numele Sfintei Treimi. Aghiasma Mare este sfințită prin dublă epicleză prin afundarea mâinii preotului sau Ierarhului.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii și după sfințirea Aghiasmei Mari, Ierarhul locului i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, prin stropire cu apă sfințită. Cei prezenți la slujbă, au putut lua acasă apă sfințită din butoaiele pregătite special. Aghiasma Mare se consumă pe nemâncate, timp de 8 zile și se poate folosi și la sfințirea caselor, gospodăriilor și a grădinilor. . Răspunsurile la strană au fost date de corala „Pocrov” a Catedralei Chiriarhale.

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu