Atestat pentru prima dată documentar în anul 1910 drept cătun al comunei Toplița, Zencani-ul reprezintă astăzi unul dinte cartierele acestei localități. Înființată în anul 2000 din purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pe vremea când păstorea Eparhia Covasnei și Harghitei, Parohia Toplița IV a primit hramul ,,Întâmpinarea Domnului”.

Deși istoria acestei parohii nu este una îndelungată, este totuși una bogată în evenimente, datorită vrednicilor ei slujitori care s-au nevoit spre îmbogățirea patrimoniului material, dar mai cu seamă spiritual.

De-a lungul timpului Parohia a fost păstorită de Pr.Vasile Alin Câmpean, Părinții Mănăstirii „Sf.Ilie” Toplița, Pr.Cătinean Petru, Pr.Stoian Sebastian.

Frumoasa biserică de lemn se datorează Preacuviosului Părinte Protosinghel Arsenie Boariu care a început construcția, lucrările fiind continuate de Pr.Stoian Sebastian.

Din anul 2012 și până în prezent Paroh al acestei frumoase biserici construite în stil maramureșan este Pr. Friciu Ioan, care s-a preocupat de precum și vrednicii săi înaintași, de bunăstarea Sfintei Biserici a lui Hristos, ce i-a fost încredințată. Astfel, în doar doi ani de la instalarea în oficiul de paroh, cu ajutorul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, a CJ Harghita, a Primăriei, dar mai ales a credincioților a construit o frumooasă casă parohială din temelii.

Astăzi, 2 februarie 2016, prin purtarea de grijă a Ierarhului locului, Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Andrei la slujba Hramului Pr. Paroh Friciu Ioan a fost ridicat în rang de Iconom Stavrofor în prezența autorităților locale și a credinciașilor veniți din împrejurimi spre a participa la înălțătoarea slujbă arhierească.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a arătat legăturile dintre Legea Veche și cea Nouă a Sfintelor Evanghelii, dar mai cu seamă aplicabilitatea cuvintelor scripturistice în modernismul zilelor noastre:,, Prescripțiile Legii Vechi prevedeau ca venirea la templu a fiecărui credincios evreu să fie însoțită de aducerea unui dar, în cazul praznicului de astăzi constatăm că darul era o pereche de turturele, sau de porumbei. Darul omului reprezintă astfel defapt întoarcerea darului lui Dumnezeu, ca toate fiind de la Acesta venite. Istoria vieții și petrecerii Dreptului Simeon nu o avem scrisă niciunde pe larg, dar din textul evanghelic de astăzi și din frumoasa și profunda sa rugăciune putem deduce adâncimea dragostei acestuia și a credinței nestrămutate prin care a așteptat pe Dumnezeu.”

Deasemenea Preasfinția Sa a realizat o scurtă incursiune în ermeneutica (legea picturii) picturii bizantine:,,Maica Domnului este reprezentată în icoana noastră ortodoxă ca purtând pe umeri și-n frunte câte o stea, simbolul acestor însemne este chipul pururea fecioriei sale: înainte de naștere, în timpul naşterii și după naștere”

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii a urmat sfințirea Casei Parohiale.

În după amiaza zilei Preasfinția Sa a făcut un popas duhovnicesc în istorica mănăstire a Sfântului Prooroc Ilie, din Toplița, unde s-a întâlnit cu părinții, monahii și frații, întărindu-i în credință și sfătuindu-i ca un bun păstor să fie lumină pentru o societate ce tinde spre secularizare.

Pr.Drd. Panciu Laurențiu Gabriel