Cu ocazia zilei de 8 Iulie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion, Mănăstirea Halmyris din localitatea Murghiol, județul Tulcea îmbracă haină de sărbătoare deoarece poartă hramul Sfinților Mucenici.

La invitația Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos au slujit Sfânta Liturghie sub Protia Inaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în semn de prețuire, Preasfințitul Visarion i-a acordat Preasfințitului Părinte Andrei disctinția eparhială „Crucea Sfântului Iachint de Vicina”.

Vechea cetate Halmyris este situatã în nord-estul Dobrogei, la aproximativ 2,5 km spre rãsãrit de satul Murighiol (jud. Tulcea). Cãtre sfârsitul secolului al IV-lea, aici a existat un oras fortificat, cu centru episcopal, fiind distrus în timpul unei invazii barbare, în cea de-a doua decadã al secolului VII-lea.
Între ruinele cetãtii au fost descoperite resturile unei bazilici, construitã dupã 324.

Faima cetãtii Halmyris a crescut în rândurile credinciosilor dobrogeni, deoarece în zilele premergãtoare praznicului Adormirii Maicii Domnului au fost demarate cercetãrile arheologice sub altarul bazilicii. În ziua de 15 august, Dumnezeu a binevoit sã aducã la luminã o criptã, necunoscutã pânã atunci, în care se aflau osemintele a doi martiri locali: Epictet, preotul, si Astion, monahul. Identificarea acestor martiri a fost posibilã datoritã restului unei inscriptii în limba greacã, zugrãvite pe unul dintre peretii criptei. Aceastã descoperire epocalã a întãrit veridicitatea informatiilor documentare privitoare la cei doi mucenici. Urmele chinurilor suferite de mucenici au fost întru totul confirmate de studiul antropologic realizat de Nicolae Miritoiu.

În imediata vecinãtate a ruinelor se aflã în constructie o mãnãstire care va pune în valoare importanta acestor descoperiri.