La invitația Înaltpreasfinției Sale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfinția Sa, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit într-un sobor lărgit de preoți și diaconi slujba Sfintei Liturghii, în Parohia Poiana Sărată, Protopopiatul Onești, județul Bacău fiind urmată de pomenirea solemnă a celor care în perioada Primului Război Mondial și-au jerfit viața pentru țară și neam, sporind prin curgerea sângelui lor, rândurile eroilor și luptătorilor pentru libertate și demnitate națională, făcându-se amintire cu precădere de vrednicul de pomenire Locotenent Neculai Macarie, primul erou căzut la datorie pe Valea Oituzului. A fost binecuvântată Crucea de la căpătâiul mormântului său din incinta Bisericii, urmând depunerea de coroane și jerbe de flori.

           Prilejuită de acest eveniment, a urmat ceremonia depunerii de coroane la cimitirul internațional al eroilor Primului Război Mondial, loc unde își dorm somnul de veci peste 2000 de soldați de diferite naționalități: austrieci, nemți, unguri, ruși, turci și români.

           La momentul potrivit, după Sfințirea Crucii de la Mausoleul eroilor, a urmat dezvelirea Plăcii Comemorative care consemnează amintirea oamenilor care prin faptele lor, au luptat pentru ceva ce nu au mai văzut împlinit, dar au simțit nadăjduind: Unitatea Statală.

           Răspunsurile liturgice au fost date de către corala ”Ierotheos” a preoților din Protopopiatul Oneşti.

            Ziua s-a încheiat cu defilarea solemnă a Gărzii de Onoare, prezente fiind de față oficialitățile județene, locale și centrale, oaspeți din județul Covasna precum și reprezentanții forțelor armate active și-n rezervă. 

         Veșnică odihnă dă Doamne, Eroilor Neamului nostu, încununându-i cu nemurirea!

 

Secretariatul Eparhial,

Sectorul media și Comunicații