Concursul Național Catehetic organizat de Patriarhia Română, derulat la nivel local prin intermediul parteneriatului Școală-Parohie și coordonat la nivelul Eparhiei de către Sectorul Cateheză și Tineret a oferit cadrul întâlnirii și colaborării  tinerilor pentru realizarea unui proiect cu tema ”Rugăciunea în viața mea”, sub binecuvântare Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Acest proiect, derulat în perioada noiembrie 2021- aprilie 2022, a cuprins un număr de 40 de elevi de la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea-Ciuc, coordonați de doamnele profesoare Budeanu Simona (profesor de Limba și literatura română) și Profesor Bijec Loredana (profesor de Religie ortodoxă) în colaborare cu Parohia Ortodoxă Miercurea-Ciuc I, reprezentată de preotul paroh Bijec Teodor.

Astfel, în luna noiembrie 2021, cu binecuvântarea Părintelui Teodor, am creat un grup coral de 25 de elevi ce poartă numele ”Flori de colț”,  cu scopul implicării lor în viața Bisericii prin învățarea  cântărilor Sfintei Liturghii, precum și a altor cântări religioase, în cadrul întâlnirilor săptămânale.

În perioada Postului Nașterii Domnului am învățat colinde, pe care le-am interpretat la Centrul Eparhial unde gazdă ne-a fost Preasfințitul Părinte Andrei, precum și la sediile altor instituții din localitate, unde copii au fost apreciați pentru frumusețea colindelor și a prezentării lor.

În ajunul marii sărbători, am participat la Concertul de colinde, ce a avut loc la Catedrala Episcopală ”Acoperământul Maicii Domnului” și Sfântul Ierarh Nicolae”, bucurându-ne  de prezența Ierarhului.

Din  luna decembrie am desfășurat o serie de cateheze sub coordonarea  părintelui paroh Bijec Teodor, având ca temă principală Rugăciunea,  în care au fost dezvoltate următoarele subiecte:

– Rugăciunea semnificație și importanță

– Tipurile de rugăciune;

– Rugăciunile pentru cei adormiți;

– Rugăciunea Inimii;

– Rugăciunea liturgică;

– Forme de denaturare ale rugăciunii și combaterea acestora.

În perioada Postului Mare, elevii din clasele I-VIII au fost îndemnați și încurajați să participe la Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei, fapt care s-a realizat cu sprijinul preotului paroh și al celorlalți preoți de la catedrală.

În Duminica a 5 -a din Sfântul și Marele Post, copii din grupul coral, au cântat pricesne în cadrul Sfintei Liturghii.

Alte activități au fost desfășurate la școală, în cadrul unor ateliere cu tema: ”Rugăciunea, întâlnirea omului cu Dumnezeu la Porțile Cerului”. Elevii au făcut desene, eseuri și au compus rugăciuni, amenajând un colț de rugăciune și o expoziție tematică.

Considerăm că întregul proiect și-a atins obiectivul propus și a constituit o modalitate de întărire a evlaviei și credinței în rândul tinerilor, oferindu-le rugăciunea drept un mijloc deosebit de important în întărirea legăturii cu Dumnezeu, totodată reînnoindu-le conștiința de membri activi ai Bisericii vii.

Prof. Bijec Loredana.

Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” Miercurea Ciuc

© Episcopia Covasnei și Harghitei