Astăzi, 29 Iulie, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Valea Mare județul Covasna.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit credincioșilor aflați de față despre recunoașterea Fiului lui Dumnezeu și asumarea mărturisirii plină de îndrăzneală de care este dator oricine dorește să urmeze lui Hristos: „Dar El le-a vorbit îndată zicându-le: Eu sunt, îndrăzniți și nu vă temeți (Matei 14,27). Din tâlcuirea Sfântului Ioan Gură de Aur aflăm despre îndemnul adresat de Mântuitorul, ucenicilor, cărora le spune să înainteze pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mulțimilor. Sensul acestei trimiteri a ucenicilor era de a-i face statornici, pentru ca ei să învețe a lupta pentru lucrurile pe care le dobândeau, dar totodată să nu uite a gusta din izvorul bunătăților, care este însuși Dumnezeu. Într-o lume în care se dorește câștigarea cu ușurință a tuturor lucrurilor, Hristos Domnul mustră pedagogic, învățând pe tot omul să recunoască Dăruitorul din spatele darului, și tot odată învață pe oameni asceza, adică asumarea prin propria voință a greutăților premergătoare primirii bucuriilor nepieritoare. Omul care primește totul fără nici un efort are predispoziția înspre a cădea în crezul că totul i se cuvine. De aceea Hristos, în pericopa Evanghelică a zilei de astăzi ne adresează îndemnul de a ne trudi spre a dobândi chiar și lucrurile mărunte de care avem atâta trebuință. Acesta este tot odată și cârmaciul cel iscusit al corabiei mântuirii, iar clerul reprezintă lucrarea văzută a acestei cârmuiri. Așadar, cine ascultă de Biserică și de Ierarhia superioară a Acesteia, acela ascultă de fapt de Dumnezeu. De aceea, Cârmaciul ne și cheamă, zicând: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Monahul Fanurie, viețuitor al mănăstirii a fost hirotonit Ierodiacon de către Preasfinția Sa.

După terminarea slujbei s-a săvârșit slujba parastasului pentru Părintele Arhimandrit Gheorghe, fost stareț al Mănăstirii de la Valea Mare, la 7 ani de la mutarea sa la Domnul.

Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.