Duminică, 27 Noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Toplița, județul Harghita.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Evanghelia de astăzi vorbește despre primejdia bogăției când nu este unită cu Dumnezeu. Mântuitorul prezintă pe copii drept modele care vor să dobândească Împărăția Cerurilor. Evanghelistul Luca vorbește de un dregător, Evanghelistul Matei de tânărul bogat, iar Evanghelistul Marcu de unul din mulțime, om cu preocupări serioase. Mântuitorul îi amintește poruncile din Decalog V-X, iar tânărul îi răspunde: „Toate le-am păzit din tinerețile mele” (Luca 18; 21). Cu toate acestea tânărul era dezorientat, nu se putea defini, avea o criză de identitate. Hristos l-a privit cu drag:„ Încă una îți mai lipsește, vinde toate câte ai, le împarte săracilor și vin-o și urmează-mi Mie.” (Luca 18; 22). Înțelegem că drumul către Împărăția Cerurilor trece pe la poarta săracului. Tânărul s-a întristat foarte tare și plecă mâhnit pentru că nu putea să iasă din lumea avuțiilor și să intre în lumea duhului, avuții pe care le poseda cu patimă, religiozitatea lui era parțială și fragmentară. Înțelegem că lepădarea de toate cele trecătoare și asumarea Crucii ne duc în familia eshatologică, familie prietenă cu Dumnezeu.”

În cadrul Sfintei Liturghii Preacucernicul părinte Stan Constantin, care în data de 20 Decembrie 2015 a fost hirotonit diacon, a fost hirotonit astăzi, Preot misionar în cadrul protopopiatului Călimani.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit slujba parastasului pentru Părintele Arhimandrit Mihail Goia, fost stareț al Sfintei Mănăstiri timp de 45 de ani. Cu această ocazie a avut loc lansarea Cărții „Un stâlp de lumină al Ardealului, Ava Mihail Goia”, urmată de un Trisaghion la mormântul Părintelui.

Cei prezenți au primit binecuvântări din partea Ierarhului locului.