La Palatul Patriarhiei s-a desfășurat în prima parte a zilei de vineri Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A fost prezentat un raport-sinteză care dezvăluie o bogată activitate misionară în contextul Anului omagial al rugăciunii (2022).

Întrunirea a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul în Sala Europa Christiana și a continuat în Aula Magna„Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, prezidată de Părintele Patriarh Daniel

Ședințele solemne ale Sfântului Sinod sunt de obicei dedicate trecerii în revistă a principalelor activități din anul omagial și comemorativ în curs. În mod excepțional, anul acesta la ședință a participat și Mitropolitul de Veria, Naousa și Kampania, pe care Părintele Patriarh l-a numit „un prieten al Bisericii noastre”.

Ierarhul, prezent la București cu ocazia sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou, unde a adus un fragment din moaștele Sf. Grigorie Palama, a vorbit despre sfinții ocrotitori ai anului 2022 în Patriarhia Română și despre relevanța isihasmului pentru oamenii secolului XXI.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod, a prezentat raportul-sinteză intitulat „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț”.

„Această succintă prezentare evidențiază faptul că hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2022 a fost proclamat Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț a avut o bogată și importantă rezonanță în rândul clericilor, monahilor și mirenilor din Biserica noastră”, se arată în finalul raportului.

Secretarul Sf. Sinod i-a mulțumit Patriarhului Daniel pentru această inițiativă de proclamare a anului 2022 ca Anul omagial al rugăciunii, dar și tuturor membrilor Sf. Sinod, care au promovat valoare rugăciunii și contribuția sfinților isihaști în eparhiile pe care le păstoresc.

„Avem o bogată activitate atât în țară, cât și în eparhiile din jurul granițelor și din diaspora română occidentală”, a remarcat Părintele Patriarh Daniel la finalul prezentării raportului.

„Vă mulțumim tuturor pentru aceste activități și ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască bucurie celor care se ostenesc în lucrarea misionară a Bisericii noastre.”

A urmat o scurtă ceremonie în care Mitropolitul Petru al Basarabiei i-a oferit Patriarhului României Ordinul mitropolitan „Mitropolitul Gurie Grosu”, instituit în contextul aniversării a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Ordinul a fost oferit Patriarhului Daniel „în semn de înaltă apreciere pentru activitatea deosebită n apărarea și slujirea dreptei credințe, precum și în promovarea și susținerea valorilor ortodoxe ale Bisericii neamului românesc din Basarabia”.

Ședința solemnă s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar „Rugăciunea în viața Bisericii și a credinciosului”, realizat de Trinitas TV.

Întrunirea a fost urmată de Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căruia ierarhii au lucrat organizați pe comisii.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu