În Duminica Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului.

În omilia duminicală, Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „În preajma Mântuitorului Iisus Hristos era popor mult, știau că intră în Capernaum, după câteva zile s-a auzit că este în casă. Unii doreau să-L vadă, alții să-L audă, iar cei bolnavi să fie tămăduiți. Mântuitorul Iisus Hristos grăia Cuvântul lui Dumnezeu. În vremea aceea casele din Orient aveau o deschizătură în acoperiș unde seara se putea sta la răcoare. Prin această deschizătură, patru inși coboară în fața Mântuitorului un om paralitic. Impresionat rămâne Hristos de fapta lor, dar mai ales de credința lor. Avem în acest verset o concluzie a evanghelistului Marcu „Și văzând Iisus credința lor…”, care apare ca o motivare a cuvintelor Lui „Fiule, iertate îți sunt păcatele tale” (Marcu 2; 5). De față erau și cărturari care căutau să-L ispitească, să-L încurce în cuvânt și astfel să-L compromită. Mântuitorul își demonstrează dumnezeirea Lui în două moduri: 1. Într-unul neperceput de către om, adică iertarea păcatelor. 2. Într-unul perceput de către om, adică vindecarea propriu-zisă. Porunca lui Hristos de a-și lua patul are o dublă semnificație. De argument pentru realitatea minunii, paraliticul umblă cu targa în mâini. De amintire permanentă, paraliticul nu mai este robit de suferință și de păcat. Cele trei verbe ridică-te, ia-ți patul și mergi sunt dovada puterii primită de slăbănog de a intra într-o viață normală. Treptele vindecării de păcat, de suferință sunt: Credința – fie credința ta fie a altora care te duce la Iisus.  Îndrăzneala – cei patru nu țin cont de nimic în efortul de a ajunge la Iisus, ei trec toate obstacolele întâlnite. Dobândirea iertării păcatelor – Dumnezeu dorește aceasta. Ascultarea de porunca lui Hristos – se ridică și umblă. Întoarcerea acasă – casa părintească a Tatălui Ceresc pe care a părăsit-o prin păcat.

Mesajul minunii, credința ta poate să fie izbăvitoare pentru tine și pentru alții. Drumul de după suferință și păcat trebuie să fie spre casa Părintelui Ceresc.”

Răspunsurile la strană au fost date de către viețuitoarele Sfintei Mănăstiri.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu