Bucuria venirii primăverii prin Ziua de 1 martie a însemnat din totdeauna pentru poporul român momentul de aducere aminte asupra importanței vieții, prin serbarea acesteia în cadrul festiv al unui eveniment desfășurat prin binecuvântarea lui Dumnezeu și a Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covaseni și Harghitei, sub purtarea de grijă a Centrului Eparhial.

Gândit și realizat de A.S.C.A. Harghita (Asociația pentru Siguranță Comunitară și Antidrog-Filiala Harghita), în parteneriat cu Sectorul de cateheză și Activități cu Tineretul al Episcopiei Covaseni și Harghitei, alături de partenerul oficial, Instituția Prefectului-Harghita și cofinanțarea Primăriei Miercurea Ciuc, Proiectul „Șezătoarea Mărțișorului- să ne cunoaștem tradițiile, dăruind devenim mai buni”, a cărui inițiator este domnișoara Țifrea Alexandra, a reprezentat primul reper al unei primăveri binecuvântate.

Găzduit de Centrul Cultural „Miron Cristea”, ce funcționează sub patronajul Episcopiei Covasnei și Harghitei, mânuțele dibace ale membrelor au deschis în data de 01.03.2013 porțile Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc, care, a devenit casă primitoare, pentru tinerii implicați alături de părinții lor în cadrul grupului șezătoare din localitate.

Inițiatorul grupului a motivat necesitatea desfășurării unui astfel de eveniment prin implicarea colectivă și asumată: „Acțiunea Șezătoarea Mărțișorului să ne cunoaștem tradițiile, dăruind devenim mai buni, se dorește a fi o continuare a activităților și proiectelor legate de cusăturile tradiționale, în care doamne și domnișare din Miercurea Ciuc au avut posibilitatea de a-și realiza propria ie, sau în care au fost realizate însemne naționale tricolore pentru marcarea Zilei Naționale de 1 Decembrie. În cadrul acestor proiecte au participat și s-au implicat membrele grupului, în scopul păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești. ”

De față a fost și Domnia Sa, Domnul Prefect al Județului Harghita Andrei Adrian-Jean, care a luat cuvântul, zicând: „Îmi face iarăși o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavoastă, astăzi când propriu-zis am deschis ușa primăverii, spre a o lăsa să pătrundă în inimile noastre. Spre a putea pătrunde așa cum dorim cu toții, iată că s-a realizat această manifestare românească, de suflet. Dincolo de legenda acestui simbol al primăverii, și semnificațiile șnurului mărțișorului, asistăm și astăzi, într-o locație, ce nici nu putea fi alta, decât aceea a Episcopiei noastre, loc sfânt, loc în care mereu noi, ca români, simțim întoarcerea spre Dumnezeu, la păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre strămoșești: a simbolurilor naționale și a tot ceea ce înseamnă identitatea națională. De aceea cred că această șezătoare a mărțișorului, care are și o denumire semnificativă: „Să ne cunoaștem tradițiile, dăruind devenim mai buni”, inițiată de domnișoara Alexandra Țifrea, alături de dumneavoastră, bunii noștrii prieteni, devine prilej de a ne demonstra că împreună putem să facem lucruri minunate, de la ii, până la mărțișoare. În calitate de Prefect vă doresc o primăvară extraordinară, plină de sănătate și bucurii alături de familiile dumneavoastră: La mulți ani!”.

Cuvântul a fost luat apoi de Pr.Panciu Laurențiu-Gabriel, Inspector pentru Cateheză și Activități cu Tineretul în cadrul Centrului Eparhial, delegat al Preasfințitului Părinte Andrei, cu ocazia acestui eveniment. Acesta a transmis cuvântul de binecuvântare al Ierarhului locului, de asemenea motivând importanța și simbolismul acestui tip de activitate: „Onorate oficialități, iubiții noștrii invitați. Astăzi dragostea Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc a înrâurit precum o face întotdeauna spre dumneavoastă, cei care cu dorință adâncă veniți să oferiți lui Dumnezeu ce aveți mai bun, adică munca mâinilor dibace ale frățiilor voastre, pentru ca Acesta, primind darul să vi-l întoarcă sfințit. Micile mărțișoare confecționate și astăzi prezentate, devin taină a sufletului plin de râvna de a deveni mai buni. Munca practică și cea intelectuală, precum și glasurile pline de gingășie ale tinerilor care alcătuiesc grupul „Chitara de Ciuc”, și care ne-au oferit un mărțișor muzical, devin principiile prime ale unui țel comun: prin țeserea de ii, se țese și haina sufletului nostru, astfel îmbrăcându-ne cu credința și renăscându-ne prin reînvierea primăverii. Din partea Preasfințitului Părintelui nostru Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei vă transmitem pace, binecuvântare și prețuire, precum și îndemnul de stăruință în tot lucrul cel bun. La mulți ani!”

De față au fost oficialități centrale și locale, precum și reprezentanți ai Instituțiilor Statului.

 

Sectorul Cateheză și Tineret