Duminică, 28 Iulie 2019, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Barcani, județul Covasna.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus credincioșilor: „Minunea vindecării slăbănogului din Capernaum este relatată de Evangheliștii Matei, Marcu și Luca. Mântuitorul Iisus Hristos a revelat oamenilor trei puteri nebănuite asupra naturii, asupra demonilor și asupra păcatului și a bolii. Capernaumul este cetatea Sa, această minune s-a petrecut după ce gherghesenii L-au rugat să plece de la ei. Slăbănogul înconjurat de dragostea și afecțiunea a patru apropiați care l-au dus în fața Mântuitorului. Credința lor a fost remediul, leacul vindecării slăbănogului: „Și Iisus văzând credința lor, a zis slăbănogului: „Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale” (Matei 9, 2). Constatăm că boala era plata păcatului slăbănogului, păcatul era cauza bolii. Slăbănogul a fost primul om iertat din lume de către Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat sufletește și trupește, simțindu-l timorat îi spune: „Îndrăznește!”, acest cuvânt a venit ca un balsam peste sufletul acestuia. Cărturarii și fariseii cârteau în mintea lor zicând: „Acesta hulește!”, dar Iisus cunoscând gândurile lor îi spune slăbănogului: „Scoală-te și umblă!”(Matei 9,5). Gândurile rele stau în minte, în locul cel sfânt. Mesajul Evangheliei de astăzi este: „Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat care iartă păcatele oamenilor!”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa i-a hirotesit întru Iconompe cei doi preoți parohi ai comunității euharistice din Barcani, protopopiatul Buzăul Transilvan județul Covasna.

Un grup de copii din Republica Moldova „Grupul Folcloric Lăstărel” din raionul Strășeni au susținut în fața locașului de cult un concert de cântece patriotice și populare.

Au fost binecuvântate lucrările care s-au executat la noua troiță și clopotele confecționate la începutul secolului XIX care au fost așezate în Clopotnița nou ridicată.