Cu prilejul prăznuirii Sfinților Cuvioși Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de un sobor de ierarhi din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Episcopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Începând cu ora 8:30, a fost săvârșită slujba Acatistului Sfinților Mărturisitori Ardeleni, după care soborul de ierarhi, preoți și diaconi a pornit în procesiune spre esplanada din fața Catedralei, unde a fost celebrată Dumnezeiasca Liturghie. Începând cu seara din ajunul sărbătorii, racla ce adăpostește moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș s-a aflat în incinta complexului arhiepiscopal, spre închinarea credincioșilor.

În cuvântul de învățătură pe care l-a rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit miilor de credincioși prezenți la sărbătoare despre înțelesul duhovnicesc al fericirilor a 6-a și a 7-a: „Fericiți cei curați cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu” și „Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”. Înaltpreasfinția Sa a subliniat prin această tâlcuire curăția și jertfa sfinților români care au apărat și au mărturisit credința strămoșească și valorile spirituale ale poporului nostru.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a rostit un scurt cuvânt despre mărturisirea celor trei atleți ai lui Hristos, care în vremuri de prigoană din istoria națională au apărat Legea strămoșească și ființa neamului românesc în fața stăpânitorilor străini. De asemenea, Ierarhul nostru a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea acordată și Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru bucuria pe care a făcut-o credincioșilor Eparhiei noastre prin aducerea cinstitelor moaște la Alba Iulia.

Vorbind despre pilda vie a Sfinților Mărturisitori din Transilvania, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Pe firmamentul Ortodoxiei românești, strălucesc întocmai ca niște luceferi Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea. Acești stratioți ai Duhului Sfânt au stat neînfricați în fața prozelitismului agresiv, dezlănțuit de către stăpânirea habsburgică. Ei au luptat, au suferit și s-au jertfit pentru apărarea dreptei credințe și a identității noastre naționale. Pilda lor vie reprezintă o invitație caldă de a-L urma pe Hristos, abandonând grijile mărunte și manifestând un elan dinamic spre Dumnezeu. Într-o lume cuprinsă de angoasă și apăsată de atâtea probleme, care tinde spre pesimism, creștinul adevărat merge înainte cu speranță. El înfruntă obstacolele, convins că cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui”.