În Duminica a 26-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa le-a spus credincioșilor: „Evanghelia acestei duminici ne prezintă un bogat care s-a trezit pe neașteptate cu o recoltă uriașă. Pământul i-a rodit din belșug, nu avea unde să adune roadele. Nu a mai avut niciodată asemenea recoltă și se întreabă: „Ce voi face? Voi strica hambarele mele și mai mari le voi zidi și-mi voi strânge acolo tot grâul meu și toate bunătățile mele” (Luca 12; 18). Defapt el nu avea nimic, totul era pe câmp, el transforma prezentul material într-un viitor care nu știe dacă îl va avea. Aceasta a fost marea lui greșeală. La fel face și cu sufletul: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te! (Luca 12; 19). Pe acest fond de nebunie sentința lui Dumnezeu nu întârzie: „Nebunule! În noaptea această îți vor cere sufletul. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?” (Luca 12; 20). Sufletul lui nu este dorit de Dumnezeu ci de duhul lăcomiei care este diavolul și care pune astfel stăpânire prin bogăție pe sufletul lui. Concluzia acestei parabole este un advertisment universal care ne vizează pe toți: „Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori sieși, și nu se îmbogățește în Dumnezeu”(Luca 12; 21). Există și o altfel de îmbogățire în Dumnezeu, o bogăție care înseamnă, un suflet sensibil nu plin de sine, o rațiune care îi lasă loc lui Dumnezeu în cugetare, o inimă în care să încapă aproapele. Conștientizarea că ești trecător pe pământ și așteptarea întâlnirii cu veșnicia.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Teodor Bijec, Consilier Bisericesc, a evidențiat câteva crâmpee din viața Preasfințitului Părinte Andrei la împlinirea vârstei de 53 de ani.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Pocrov” a  Catedralei Episcopale.

 

 

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Alexandru Moroianu