Sărbătoarea de astăzi pe care o cinstim în post și rugăciune, pentru Mănăstirea cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” de la Făgețel, a fost prilej de bucurie duhovnicească. Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al locașului monahal.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Sărbătoarea de astăzi ne învață modul în care autoritatea, interesul și lașitatea martirizează dreptatea, cinstea și sfințenia. Motivele martirizării Sfântului Ioan au fost următoarele: Deranjarea intereselor puterii, demascarea corupției, desfrâul de la curtea regală și râvna pentru îndreptarea oamenilor prin adevăr. Ele au fost „fitilul” care va aprinde adevărata explozie ucigătoare, intriga amantei Irodiada, plăcerea desfrâului și amețeala vinului îl vor determina pe Irod Antipa să acționeze mișelește întemnițând politic și ucigând pe cel care-l socotea „drept și sfânt” (Marcu 6; 20). Irod la ziua de naștere îmbătându-se de vin și de plăcere, promite lui Salomea că îi va da până la jumătate din regatul lui. Momentul de slăbiciune a fost speculat de Irodiada și o îndeamnă pe fată să-i ceară capul lui Ioan Botezătorul care se afla de un an în detenție, în închisoarea Macherus. Irod acceptă, trimite un paznic și i-a poruncit să-i aducă capul. Este un caz unic în istoria crimelor omenești. Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost înmormântat în Sevasta, iar capul lui după mai multe pelegrinări a ajuns în muzeul Topkapi din Istanbul. Creștinii, evreii și musulmanii cinstesc Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul. În iconografia Bisericii Ortodoxe Sfântul Ioan apare în icoana Dreptul Judecătormijlocind împreună cu Maica Domnului pentru ca Mântuitorul să-și arate mai mult mila decât dreptatea”.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala bisericii „Sfânta Treime” din orașul Întorsura Buzăului. După săvârșirea Sfintei Liturghii, un grup de copii din Întorsura Buzăului conduși de domnul profesor Ioan Mitrofan au interpretat câteva cântări patriotice.