Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit astăzi, 5 mai 2022, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou” din Bilbor, județul Harghita.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus celor prezenți: „Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou făcătorul de minuni s-a născut în data de 14 septembrie 1384, în Grecia. De mic copil rămâne orfan de tată, iar împreună cu cei 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama lor evlavioasă. La vârsta de 14 ani intră ca monah în mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților din Regiunea Attica, aproape de localitatea Nea Makri. În data de 14 septembrie 1425, când împlinea 41 de ani și 27 de ani de viață monahală, a fost luat în robie de către turci, iar ceilalți călugări din mănăstire au fost decapitați. Timp de 8 luni de zile a fost ținut în robie, chinuit zi de zi să-și lepede sfânta ortodoxie și să treacă la musulmani. Într-o zi de marți, 5 Mai 1426, a fost spânzurat cu capul în jos, iar în pântece i-au înfipt tăciune aprins. Pătimirile Sfântului Efrem i-au fost descoperite prima dată Monahiei Macaria apoi altor credincioși. Biserica Greciei l-a canonizat în anul 2011, iar Biserica ortodoxă română i-a recunoscut canonizarea în anul 2014. Este sărbătorit de 2 ori pe an: 3 ianuarie – ziua aflării Sfintelor sale moaște după 500 de ani de la trecerea în veșnicie și 5 mai – facem pomenirea zilei adormirii sale întru Domnul.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop Dumitru Apostol a mulțumit Preasfinției Sale, soborului de preoți și credincioșilor pentru dragostea de a fi astăzi împreună în duh de rugăciune. La final,  Preasfinția Sa a împărțit iconițe copiilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu