Sfânta Mănăstire cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, județul Harghita, și-a serbat astăzi, 20 iulie, hramul istoric. În ajunul sărbătorii, la orele vecerniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit în pridvorul bisericii slujba de priveghere. A fost scoasă spre închinare Icoana făcătoare de minune a Maicii Domnului care este așezată în Biserica de lemn din incinta mănăstirii.

Cu ocazia hramului, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au săvârșit Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfințitul Părinte Visarion în cuvântul de învățătură a subliniat că sărbătoarea de astăzi aduce în inimile tuturor creștinilor pace, bucurie și binecuvântare prin faptul că îl sărbătorim pe omul lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Să ne rugăm pentru pacea lumii, să căutăm pacea sufletească și să îl rugăm pe Sfântul Ilie să ne ocrotească cu rugăciunile sale.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit duhovnic pe preotul Sergiu Teodor din Parohia Filpea, protopopiatul Călimani, județul Harghita.

Ierarhii împreună cu soborul de slujitori, au săvârșit slujba parastasului pentru ctitorii sfintei mănăstiri care odihnesc în cripta de sub biserica istorică.

Răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj – Napoca, condus de către părintele profesor Vasile Stanciu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Ierarhul locului a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor, preoților și bunilor credincioși prezenți și anul acesta la hramul mănăstirii Toplița.

Slujba de Priveghere

 

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

© Episcopia Covasnei și Harghitei