Astăzi, 1 iulie 2018, comunitatea euharistică din localitatea Întorsura Buzăului, formată din personalul medical și credincioșii aflați la tratament cu diferite suferințe trupești, s-a putut bucura duhovnicește de mângâierea tămăduitoare a lui Dumnezeu prin târnosirea Capelei cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, „Sfintul Luca al Crimeei” și „Sfinții Doctori fără de arginți” din Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care a slujit cu acest prilej și Sfânta Liturghie în mijlocul unui sobor extins de preoți și diaconi.

Începută în anul 2014, la îndemnul părintesc al Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pe atunci Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei, și desăvârșită cu binecuvântarea lui Dumnezeu în vremea arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Andrei, Chiriarhul locului, capela din Spitalul nou (dat în folosință în 2011) din localitatea Întorsura Buzăului este păstorită de Preotul-Medic Solomon Mihai.

După săvârșirea slujbei de târnosire și a Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, a adresat celor prezenți îndemnul părintesc de a trece duhovnicește peste suferințele trupești, în vederea primirii vindecării sufletului din mâna „Doctorului sufletelor și a tot trupul”: „În Evanghelia de astăzi avem de-a face cu dreptatea lui Dumnezeu asupra Legii. Traducerea veche a Psalmului 50 amintea că cei nelegiuți se vor întoarce la Dumnezeu. Noi astăzi într-o limbă modernă am tradus prin necredincioși termenul originar. Este totuși o diferență: e una să ai credință și alta ca prin credință să respecți Legea lui Dumnezeu. Gadarenii, fiind locuitori ai unui teritoriu invadat de populațiile păgâne nu au mai ținut Legea lui Moise și nu au mai respectat prescripțiile care tratează despre animale curate și necurate, între care, în rândul celor nepermise, se regăsea și porcul. Încă din Cartea Facerii, cap.4, Dumnezeu dă legământ poporului evreu să nu mănânce carne de porc. Oare de ce? Datorită necurăției în care trăiește acest animal. Poporul din acele părți creștea aceste animale cu scopul comercializării lor. Trecerea Mării Galileii spre Gherghesa s-a produs cu mari încercări pentru Apostoli și Învățătorul: o furtună iscată pe mare a încercat credința Ucenicilor Acestuia. Nu ar fi trebuit să se teamă, deoarece erau la bază pescari, obișnuiți cu astfel de furtuni, dar îngăduirea acestei furtuni, de Dumnezeu, s-a făcut pentru ca prin aceasta Hristos Domnul să-și arate puterea dumnezeirii Sale. Această încercare avea să aibă scopul de a-i întări de acești pentru ca să nu se piardă la vederea celor doi demonizați care urmau să-L întâmpine pe Hristos în ținutul Gadarei și Gherghesei. Manifestarea demonică făcea ca și lanțurile să fie rupte și butucii zdrobiți de cei aflați în posedare, care locuiau la periferia satului, în cimitir. Sfârșitul pericopei Evanghelice este lămuritor pentru destinația cu care venise Domnul în acele părți, locuitorii socotind pierdere pentru ei venirea Stăpânului Ceresc în patria lor: așadar, scopul fiind acela pentru a săvârși această vindecare a celor aflați în grea robie de la diavol. Din Pericopa Evanghelică a zilei de astăzi învățăm cum trebuie să ne raportăm la Dumnezeu, ca la un Părinte, având Sfânta Biserică Mamă și pe Dumnezeu Tată, după cum Îl și mărturisim și-n cea mai profundă și scurtă rugăciune pe care I-o adresăm: Tatăl nostru.”

Preasfinția Sa a adresat celor de față arhierești binecuvântări, acordând celor care s-au remarcat prin ajutorul oferit înfrumusețării și consolidării acestui Sfânt Locaș, Acte de cinstire, iar părintelui slujitor al acestui Sfânt Altar, Pr.Med.Solomon Mihai, pentru osteneala cea bineplăcută lui Dumnezeu, distincția bisericească de Iconom Stavrofor.

Stareța Mănăstirii Izvoru Mureșului, Stavrofora Miriam, a oferit în dar o icoană pictată în atelierele mănăstirii cu chipul „Sfântului Luca al Crimeei”.

De față au fost prezente numeroase autorități locale și centrale, precum și mulți credincioși veniși de aproape sau de departe pentru a fi părtași bucuriei celei nematerialnice a comunității care se va ruga în această preafrumoasă Capelă.