Orașul Întorsura Buzăului este situat la 51 km de Sfântu Gheorghe și 42 km de Brașov, la o înălțime de 706 m, la intrarea în trecătoarea Siriu-Buzău, ocupând mica depresiune intercarpatică de la ,,cotul cel mare” al Buzăului superior, denumirea fiind descrierea fenomenului natural al râului Buzău care pe acest sector se întoarce brusc, schimbându-și direcția.

Atestată istoric pentru prima dată în anul 1533 sub numele de Boza, supravițuiește vitregiilor istoriei rămânând un simbol al românismului în zonă.

Zidită pe locul unui mai vechi lăcaș de închinare (cu hramul Sf.Parascheva, din 1797, care se degradase datorită lemnului folosit la construcție), biserica aceasta reprezintă unul dintre monumentele ce atestă continuitatea vieții religioase din acest teritoriu adaugandui-se al doilea hram Sf.Mc.Gheorghe.

Astăzi, 17 ianuarie, a îmbrăcat haină de sărbătoare primind între zidurile ei un numar de aproape 300 de credincioși care au venit să participe la Slujba Sfintei Liturghii săvârșită de Părintele lor sufletesc într-un sobor mărit de preoți și diaconi.

Ecolul slujirii jertfelnice, cu timp și fără timp a Părintelui Mitrofan Traian nu a rămas nerăsplătit, deoarece, spre bucuria profundă a păstoriților săi a fost ridicat la rang de Iconom Stavrofor, să fie în continuare lumină tuturor credincioșilor, sporind activitatea pastoral- misionară încredințată.

În cuvântul de învățătură adresat celor de față, Preasfinția Sa Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a amintit despre recunoștința și bucuria care vin din ascultare: ,,Astăzi iubiții mei fii duhovnicești am ascultat relatarea ce aduce aminte de vindecarea celor 10 leproși, după Sf.Luca, singurul ce consemnează această minune dintre Evangheliști.

Faptul miraculos din acestă întâmplare îl constituie evenimentul singular al recunoștinței unuia dintre cei vindecați față de Dumnezeu, care tinde să treacă parcă într-un con de umbră, făcundu-se ascultător Legii lui Moise, pe care El însuși a dat-o. I-a trimis pe bolnavi spre a se arăta preoților din cetate, păstrători ai Legii Vechi, care aveau totodată și competența medicală de a infirma sau confirma o boală (în vechime boala era în primul rând considerată ca având cauze spirituale, și venind ca pedeapsă a lui Dumnezeu, fapt pentru care cei suferinzi și strigau,, necurat”, dar iată că dumnezeirea Doctorului sufletelor și trupurilor tuturor îi face să uite strigarea uzuală și să ceară milă Acestuia).”

Deasemenea Preasfinția Sa a realizat o aplicare vie a cuvântului Evangheliei în lumea în care trăim: ,,Lumea de astăzi, tot mai iubitoare de sine, uită să mulțumească lui Dumnezeu pentru darurile primite, se ascunde între ziduri de piatră crezând că nu se vede, se închide în inimi  cu  fapte imorale, întorcându-se mereu și mereu spre firea ei cea păcătoasă…central avem așadar două căi: cea a ascultării de Dumnezeu prin mulțumire și recunoștință pentru darurile cele primite, și calea neînfrânării și nepăsării ca și cum tot ni s-ar cuveni. Depinde numai de sufletul nostru de ce vom alege. Ca Părinte iubitor al frățiilor voastre vă rog să alegeți calea mulțumirii și ascultării de Dumnezeu.”

 

Pr.Drd.Panciu Laurențiu Gabriel