Biserica cu hramul „Sfântul Teodor Stratilat” se află în Comuna Vâlcele în partea sud-vestică a județului Covasna. Sfântul locaș a fost ridicat în anul 1843, aceasta fiind construită din piatră si cărămidă. Biserica si casa parohială sunt declarate monumente istorice.În anul 2006, cu sprijinul Preasfințitului Ioan a fost recondiționat iconostasul.

În curtea Bisericii în anul 2002 au fost ridicate mai multe monumente precum și unul închinat eroilor din Primul Război Mondial.

Astăzi 14 Februarie 2016, la Biserica din Vâlcele a fost săvârșită Sfânta Liturghie sub protia Preasfințitului Părinte Andrei,  înconjurat de un sobor de nouă preoți si doi diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat „Femeia cananeancă care provenea din Fenicia Siriei s-a manifestat ca orbul din Ierihon. Suferința fiicei sale a devenit suferința sa, deși Mântuitorul Hristos la prima vedere pare insensibil, ucenicii Lui, oameni sensibili fiind îl rugau pe Domnul Iisus, slobozește-o că strigă în urma noastră, adică dă-i ce cere și să ne lase-n pace.Observăm din atitudinea femeii căzută în genunchi și zicând : Doamne ajută-mă!, că rugăciunea ei este însoțită de gesturi liturgice.Trecută fiind în rândul animalelor nu deznădăjuiește iar Hristos Domnul i-a apreciat sinceritatea și statornicia în credință și îi spune: O femeie, mare este credința ta, fie ție cum voiești. Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela. Noi Iubiți credincioși și credincioase, adumbriți de lumina smereniei și a credinței noastre învățăm din pericopa evangheliei de astăzi să ne hrănim din firimiturile milostivirii lui Dumnezeu căzute din Pâinea Vieții care este Hristos Euharistic.”

La agapa creștină corul Bisericii „Voievozii Munților” au susținut un concert de cântece patriotice specifice Ardealului Străbun.

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu