În perioada 2-4 februarie 2018, obștea Sfintei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului”-Izvorul Mureșului, și-a deschis larg porțile spre a primi în sânul său un număr de 50 de tineri din Eparhia Covasnei și Harghitei, într-o tabăra cu caracter catehetic-pastoral, didactico-educativ, care a vizat formarea personală. Activitatea s-a dorit a fi o alternativă catehetică de petrecere a timpului liber într-un mediu natural-feeric, prin care tineri de vârste apropiate să deprindă abilități de socializare, mediere, precum și deprinderi culturale în vederea înțelegerii prin valorificare a propriilor tradiții și obiceiuri identitare.

Atelierele care au fost abordate în cursul Taberei s-au împărțit în activități de interior și activități de exterior.

Atelierele de formare au fost realizate de Prof. Suciu Aurelia – Director adj. al Școlii din Livezi-Ciuc, activitățile corale s-au desfășurat sub atenta purtare de grijă a Prof. Bijec Loredana –cadru didactic pentru Disciplina Religie Ortodoxă la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, iar activitățile de exterior (deprinderi fizice, formare cognitivă și intuiție) au fost realizate de Prof.Budeanu Simona-Profesor de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, precum și de Pc. Pr. Păncescu Gheorghe, Protopop de Miercurea Ciuc. Asistența religios-catehetică a fost asigurată de Maica Stareță Stavofora Miriam Oprea, de Preacuviosul Pr. Duhovnic-Protosingel Emanuel Manța, precum și de Pc.Pr.Insp. Eparhial Mureșan Ovidiu – Parohul Parohiei Sfântu Gheorghe VI, Pc.Pr.Insp. pentru cateheză și activități cu tineretul Panciu Laurențiu-Gabriel, în colaborare cu Pc.Pr.Cons.Social Cristian Cristinoi – președintele Asociației Social-Educative „Andrei Șaguna” și Pc.Pr.Consilier Eparhial Suciu Călin-Pavel, parohul Parohiei Livezi-Ciuc.

Tinerii au participat la Sfintele Slujbe din Mănăstire, spovedindu-se și împărtășindu-se, iar la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au acordat răspunsurile cuvenite.

Serile au fost petrecute în ambianța vizionării unor filme cu caracter religios: Viața și canonizarea Sf. Cuv. Paisie – Zugravul Pârvu Mutu, și Viața Sf.Ier.Ioan Maximovici.

Întregul eveniment s-a desfășurat sub purtarea de grijă a Ierarhului locului, a Preasfințitului Părinte Andrei, care a transmis prin Organizatorul Taberei- Inspectorul pentru activitățile cu tineretul și cateheza- tuturor Coordonatorilor de activități/Formatorilor, și tinerilor beneficiari, binecuvântare, pace și prețuire, încurajare spre a spori credința, iar părinților mulțumirea pentru dragostea cu care și-au lăsat copii să participe la o tabără realizată la umbra Sfintei și Străbunei noastre Biserici.

Păreri ale tinerilor participanți:

„A fost o tabăra plina de bucurii care ne-a întărit simțul credinței și care ne-a învățat sa ne iubim aproapele în mod egal cu propria persoana, o tabăra care ne-a oferit timpul scurt dar potrivit de a vedea cum se trăiește o viața milostivă, activități deosebite care ne-au unit cu semenii noștri, înțelegere din partea organizatorilor și participanților. Părerea mea e ca aceasta tabăra m-a învățat dragostea de semeni, și nu în ultimul rând cât de important e stilul de a-ți trăi viața. Aș mai participa la o astfel de tabăra, pentru momente frumoase alături de cei dragi, activități educative, autocunoaștere și nu în ultimul rând o primire calda și un rămas bun emoționant urmat de mulțumiri și îmbrățișări. Le mulțumesc organizatorilor și celor care ne-au primit sa stăm într-un loc atât de frumos, și sper sa îi revăd în curând. ”D.M.,Clasa a VII-a A.

„Tabără a reprezentat un mijloc de cunoaștere, înțelegere sufletească. Am învățat despre viața sfântă și duhovnicească, despre sfinți, dar mai ales despre însemnătatea cuvântului ,,dragoste”. Prin activitățile interactive ne-am cunoscut si am aflat chiar lucruri interesante unii despre ceilalți. Activitățile exterioare ne-au amintit că încă suntem copii, pasionați de distracție și aventură. Eu, personal, am avut ocazia să socializez si am legat multe prietenii. A fost o experiență unică și doresc cu siguranță să vin și în următoarea tabără catehetică.” A.G.; Clasa. a VII-a A.

„În această tabără mi-a plăcut foarte mult mâncarea, slujbele, activitățile și în aceste zile m-am simțit mai aproape de Dumnezeu!” L. M.

„Am  o părere extraordinara despre aceasta tabăra. Mi-am făcut prieteni noi și am trăit împreună cu ei niște experiențe de neuitat. A fost cea mai frumoasă tabăra din lume.”

„Mie mi-a plăcut cel mai mult la aceasta tabăra felul în care putem vorbi cu Dumnezeu, ca să putem să cunoaștem o lume noua, să socializăm. Aaaa, și desigur plimbarea cu sania și vânătoarea de comori/indicii.” D. A.

Mulțumiri se datorează tuturor partenerilor Eparhiei Covasnei și Harghitei, în acest demers, prin Sectorul pentru Cateheză și Activități cu tineretul: Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, obștii Sfintei Mănăstiri Izvorul Mureșului, cadrelor didactice-coordonatoare de ateliere, Asociației Social-Educative „Andrei Șaguna”, Parohiei Băile Tușnad, Parohiei Sfântu Gheorghe VI, Parohiei Miercurea Ciuc I și III, Parohiei Livezi-Ciuc, Parohiei Ciceu, precum și Protopopiatului Miercurea Ciuc.

Autor: Prof. Budeanu Simona